Aangepaste subsidieregeling voor energieadvies mkb bedrijven weer open

Klimaatbeleid

Mkb-bedrijven kunnen weer subsidie aanvragen om hun bedrijf te verduurzamen met behulp van energieadvies op maat. De Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) van vorig jaar is aangepast op punten die de kwaliteit van de adviezen en ondersteuning verbeteren. Mkb’ers worden hierdoor beter geholpen en oneigenlijk gebruik van de regeling wordt voorkomen.

Met subsidie uit de SVM-regeling kunnen mkb-ondernemers besparen op energiekosten door met advies en ondersteuning te verduurzamen. Veel verduurzamingsmaatregelen verdienen zich in de praktijk snel terug. De regeling sloot vorig jaar tijdelijk na signalen van mkb’ers over oneigenlijk gebruik door enkele partijen. De regeling is nu aangepast en weer open voor aanvragen.

Aanpassingen SVM regeling

De aanpassingen gaan om de volgende punten:

  • De energieadviseur die de mkb’er helpt, moet tenminste 2 jaar ervaring hebben met het adviseren van mkb-ondernemers over energiebesparing en verduurzaming. De adviseur moet dit aantonen.
  • De jaarafrekening van de energieleverancier is nu een verplichte bijlage bij de aanvraag.
  • De eisen aan het advies zijn aangescherpt.
  • De ondernemer verklaart nu schriftelijk dat hij op de hoogte is gesteld van de subsidievoorwaarden.

Energieadvies en ondersteuning op maat

Met de SVM-regeling kunnen mkb-ondernemers een vergoeding krijgen voor de inhuur van een energieadviseur voor een energieadvies op maat én voor hulp bij het uitvoeren van het advies. Naast een besparing op de energiekosten, dragen mkb-ondernemers die verduurzamen bij aan een beter klimaat. De regeling is open voor aanvragen vanaf 1 april 2023 tot 30 september 2023, 17:00 uur. Het beschikbare budget is € 14,4 miljoen.

De investeringen in de maatregelen zelf, zoals aanschafkosten of installatiekosten, vallen niet onder de SVM. Daarvoor zijn mogelijk andere subsidies interessant voor de mkb-ondernemer, bijvoorbeeld de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) en Energie-investeringsaftrek (EIA). 

Praktijkvoorbeeld verduurzaming met SVM regeling

Steeds meer bedrijven voelen zich gedreven om energie te besparen en te verduurzamen, zo ook Autobedrijf Zuithof. Autobedrijf Zuithof heeft eerder al energiebesparende maatregelen genomen. Jarno Zuithof vertelt: “3 jaar geleden hebben we onze daken opnieuw laten isoleren en laten voorzien van witte dakbedekking.” Met de SVM heeft het autobedrijf het bedrijfspand verder verduurzaamd.

“Ons bedrijf draait met name overdag tussen 8 en 5, dan hebben we energie nodig. Daarnaast denken we dat ons assortiment aan auto’s in de toekomst steeds meer elektrisch gaat worden. Hierdoor zal ons elektraverbruik stijgen.” Om die redenen koos Zuithof voor zonnepanelen. Met 1.285 m2 aan zonnepanelen op het hele dakoppervlak verwachten ze ruim 250.000 kWh per jaar op te wekken. Dat komt neer op flinke CO2-besparing per jaar.

De kosten voor de materialen en de aanleg zijn voor eigen rekening. Zuithof verwacht deze investering binnen 7 jaar te hebben terugverdiend. “Ik raad iedereen aan om een adviseur in de arm te nemen. Onze adviseur heeft ons van A tot Z begeleid.” Met binnenkort ook de installatie van de laadpalen van 22 kW is Autobedrijf Zuithof klaar voor de toekomst.

Meer weten?

Foto: Citymarketing Tilburg

Gerelateerde artikelen

Topdrukte op stroomnet vraagt om warmtenetten

Klimaatbeleid

Duizenden bedrijven, scholen en sportclubs moeten soms jaren wachten op een grootverbruikaansluiting vanwege het overvolle...

Lees verder

Verduurzaming bedrijventerreinen vertraagt, meer hulp overheid nodig

Klimaatbeleid

De verduurzaming van bedrijventerreinen loopt flinke vertraging op, waarschuwt een coalitie van maatschappelijke organisaties en...

Lees verder

Wat maakt een bedrijventerrein toekomstbestendig?

Klimaatbeleid

Toekomstbestendige bedrijventerreinen herken je aan verschillende elementen. Allereerst speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Dit betekent...

Lees verder