Door: Klimaatplein, 21 mei 2019


Bijna energieneutraal schoolgebouw grotendeels zelfvoorzienend

Het nieuwe Cambreur college in de gemeente Dongen gaat onderdak bieden aan circa duizend scholieren en studenten voor mavo, havo en vwo. Het nieuwe schoolgebouw is bijna energieneutraal en kent diverse energiebesparende en duurzame energietechnieken.

Architectuur en indeling gebouw

Het nieuwe gebouw vormt een compacte schakeling van drie volumes. Bij binnenkomst van de school ervaar je direct de drie verdiepingshoge aula met een tribunetrap die fungeert als hart van de school. Op de eerste verdieping boven de entree is een dubbele hoge collegezaal gesitueerd waarvan de lamellengevel het logo van het Cambreur College draagt. Vanuit de aula verplaatsen de leerlingen zich richting de onderwijsvleugels of de sportafdeling. De onderwijsvleugels bevatten de praktijk- en theorielokalen. De sportafdeling integreert twee bestaande gymzalen die worden gerenoveerd en uitgebreid met een extra zaal.

Bijna energieneutraal

Het toekomstbestendige BENG-gebouw (Bijna Energie Neutraal Gebouw) zal grotendeels zelfvoorzienend worden. Er is gekozen voor een hybride energieconcept, waarbij een duurzame luchtwarmtepomp de meeste capaciteit voor het verwarmen en koelen produceert. Alleen in de piekmomenten in de winter schakelen de verwarmingsketels in om de warmtepomp te ondersteunen. Het gebouw is zo ontworpen dat er in de toekomst alsnog geschakeld kan worden naar een volledig gasloze installatie. Daarnaast is de energiebehoefte van het gebouw laag gehouden door goede isolatie, een compacte opzet en energiezuinige installaties zoals ledverlichting

Total cost of ownership (TCO)

Bij de keuze voor installatiecomponenten en bouwkundige afwerkingen worden altijd zowel de investeringskosten als de exploitatiekosten meegenomen. Zo is er bij de keuze van het installatieconcept een TCO-berekening (Total Cost of Ownership) gemaakt en is er een ‘duurdere’ vloerafwerking toegepast die zichzelf terugverdient doordat het onderhoud vriendelijker is dan het alternatief.

Projectmanagement

Klimaatplein partner HEVO ondersteunde in de initiatieffase bij het opstellen van het Programma van Eisen en de architectenselectie. Zij verzorgen het projectmanagement van deze nieuwbouw vanaf de definitiefase tot en met de oplevering.

De start van de gefaseerde bouw is gepland voor 2019. In het voorjaar van 2021 moet de nieuwe school in gebruik genomen worden.

Deel dit bericht
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

Wilt u ook uw klimaatoplossingen delen met onze bezoekers?

Word Partner

Blijf op de hoogte van events en actueel nieuws