Door: Klimaatplein, 24 maart 2022


Duurzame energie opslaan of een zwaardere netaansluiting?

Hoe lossen ondernemers de toenemende elektrificatie van hun wagenpark op wanneer ze een te lage netaansluiting hebben? Energieopslag bied hier een oplossing. Door piekbelasting op te vangen is een zwaardere netaansluiting niet nodig of kan deze verzwaring uitgesteld worden.

Energieopslag is een praktische oplossing voor uitdagingen binnen de energietransitie. Parkeerplaatsen van hotels, supermarkten en parkeergarages staan ​​steeds vaker vol met elektrische voertuigen. Ook bedrijfswagenparken en garages maken vaker gebruik van elektriciteit. Samen met het groeiende aantal PV aansluitingen moet je als ondernemer serieus gaan nadenken over je e-infrastructuur. Het is nu de tijd om de essentiële e-infrastructuur op te bouwen. Maar de noodzakelijke netwerkuitbreiding is tijd- en kostenintensief. Klimaatplein partner Batenburg helpt met het optimaliseren van e-infrastructuur, bijvoorbeeld met energieopslag, en het aansluiten ervan.

Verzwaren net of energieopslag?

Verzwaring van het net brengt een behoorlijk kostenplaatje en lange wachttijden met zich mee. Energieopslag is dan een oplossing om de groei van elektrificatie in het wagenpark niet te laten stagneren. Bijvoorbeeld door het toepassen van midden- tot grootschalige opslagcapaciteit. Wanneer er meerdere auto’s tegelijk om elektriciteit vragen kan de piek op het net worden opgevangen door batterijen. 

Opslaan van duurzame opwek

Haal het meeste uit energieopslag door een combinatie van duurzame energie opwekking en laadinfrastructuur. De duurzame energie kan dan deels de pieken opvangen van de laadinfrastructuur. Zonder duurzame opwekking wordt dit vanuit het net geleverd aan de energieopslag. Maar met een combinatie van zonnepanelen kan een batterij direct gevoed worden waardoor je de energiepieken bij het laden kan opvangen met duurzame energie die je zelf hebt opgewekt. Bekijk ook dit korte filmpje voor meer uitleg: 

 

 

Deel dit bericht
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

Wilt u ook uw klimaatoplossingen delen met onze bezoekers?

Word Partner

Blijf op de hoogte van events en actueel nieuws