Een jaarlijks CO2-budget, vrij besteedbaar voor iedereen

Klimaatbeleid

Onlangs werd op het Klimaatplein de vraag gesteld wat we kunnen doen met het geld dat een belasting op CO2 oplevert. Een reactie op die vraag kwam van Jan Juffermans. Hij pleit voor een jaarlijks CO2-budget en licht dat in deze blog toe:

We zitten in een gevaarlijke tijdklem, waardoor we in 10 jaar drastische CO2-reductie moeten bereiken. Gezien alle mitsen en maren gaat dat met de huidige plannen niet lukken, en zeker niet eerlijk. Daarom is al jaren onderzoek gaande naar quotering ofwel rantsoenering.

In Engeland is dit door dr. David Fleming onderzocht, helaas al overleden, maar zijn werk wordt voortgezet. Zijn Nederlandse boek heet ‘Energieslank leven met Klimaatdukaten – Stapsgewijs minder energieverbruik voor allemaal’ van Uitgeverij Jan van Arkel. Het gaat over een jaarlijks persoonlijk CO2-budget, dat ruim begint maar elk jaar minder wordt, zodat we leren omgaan met minder fossiele energie.

Effectief en rechtvaardig

Iedereen is vrij te kiezen wat men koopt of doet met het budget. Het is de meest effectieve en ook de meest rechtvaardige manier om gepland de doelen te halen die nodig zijn om onder de 1½ graad Celsius opwarming te blijven. Zo’n budgetsysteem klaar maken voor gebruik zou dus een goede besteding zijn van het CO2-geld dat we ophalen met een CO2-belasting.

De Werkgroep Voetafdruk Nederland maakte een nota en notities van bijeenkomsten (zie deze bijlage en www.voetafdruk.eu ) over de ontwikkelingen in Europa met quotering/rantsoenering, later uit te breiden naar een Voetafdruk-budget om zo ook land- en ruimtegebruik binnen het systeem te brengen.

Voor bedrijven en instellingen

Voor bedrijven en (overheids)instellingen werkt het CO2-budget-systeem als volgt: zij kunnen/moeten eenheden CO2 kopen op een speciale veiling. De prijs van die eenheden is afhankelijk van vraag en aanbod in de markt. Deze CO2-kosten zullen doorberekend worden in de producten en diensten. Energie-intensieve producten en diensten worden daardoor beduidend duurder, maar duurzaam en zuinig geproduceerde producten en diensten niet.

Ook particulieren die niet genoeg hebben aan hun jaarbudget kunnen op deze wijze meer eenheden kopen. Mensen die echter energiezuinig leven houden eenheden over en kunnen die vervolgens verkopen. Op die manier kunnen ze een extra inkomen verwerven.

Als bedrijf of instelling besparen op fossiele energie en CO2-kosten? Volg dan het 5-stappenplan naar CO2-neutraal ondernemen op het Klimaatplein.

Foto: Jan Juffermans

Gerelateerde artikelen

Topdrukte op stroomnet vraagt om warmtenetten

Klimaatbeleid

Duizenden bedrijven, scholen en sportclubs moeten soms jaren wachten op een grootverbruikaansluiting vanwege het overvolle...

Lees verder

Verduurzaming bedrijventerreinen vertraagt, meer hulp overheid nodig

Klimaatbeleid

De verduurzaming van bedrijventerreinen loopt flinke vertraging op, waarschuwt een coalitie van maatschappelijke organisaties en...

Lees verder

Wat maakt een bedrijventerrein toekomstbestendig?

Klimaatbeleid

Toekomstbestendige bedrijventerreinen herken je aan verschillende elementen. Allereerst speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Dit betekent...

Lees verder