Energiebesparing Rotterdamse stijl: gewoon doen

Energiebesparing

Typisch Rotterdams: handen uit de mouwen en beginnen. Verstegen Spices & Sauces bewijst dat dit ook met energiebesparing een overtuigende aanpak is. De wapenfeiten? Een gasloos kantoorgebouw, serieuze compensatie van CO2-uitstoot, razendsnel van energielabel G naar A, productiepanden met 876 zonnepanelen, meer dan voldoende elektrische laadpalen en ga zo nog maar door. Verstegen ziet energiebesparing als een sport, en zit goed in de wedstrijd.

Marianne van Keep is Directeur Duurzaamheid bij Verstegen Spices & Sauces. Toen zij 22 jaar geleden bij het Rotterdamse bedrijf kwam werken, begon ze meteen met het leggen van een duurzaam fundament. “Dit is een familiebedrijf. Dan denk je als vanzelf ook over de toekomst na. Ik ben hier als inkoper binnengekomen. Bij kostenbesparingen kom je al snel op milieuvraagstukken uit. Ik was toen al bezig met het uitdoen van het licht en dubbelzijdig printen. Ook voelde ik me verantwoordelijk voor de boeren die onze producten verbouwen. Waarom? Omdat deze boeren uit landen als China, India, Marokko en Turkije heerlijke kruiden leveren, waar we nog vele jaren van willen genieten.”

Gasloos kantoorgebouw

Door de jaren heen is energiebesparing steeds belangrijker geworden. Aan de ene kant, omdat de overheid dit vraagt, maar zeker ook vanuit een sterke intrinsieke motivatie. “Neem ons gasloze kantoorgebouw. Daar hebben we flink veel discussies over gevoerd. Is het slim of niet? Wie zal het zeggen, maar we hebben geen tijd te verliezen en zijn het aan Groningen verplicht om actie te ondernemen. Vandaar dat we kozen voor een warmteterugwinsysteem en een balansventilatie. De cv-ketels op gas zijn eruit en zijn vervangen door elektrische.”

Rechtstreeks van G naar A

Die voortvarende houding is tekenend voor de Rotterdamse onderneming. Zoals bij alle grotere bedrijven geldt ook hier dat het kantoorpand in 2023 over energielabel C moest beschikken. “Let wel, we zaten in het najaar van 2017 op energielabel G. Sinds eind 2019 is dat energielabel A. We konden kiezen om genoegen te nemen met een C-label, maar dan blijkt het ook niet veel meer moeite te kosten om voor het hoogst haalbare te gaan. We investeerden in LED-verlichting, aanwezigheidssensoren en daglichtdimmers. Ook hebben we onze spouwmuren laten isoleren”, vertelt Marianne van Keep over de genomen maatregelen.

Dromen van eigen windmolen

De ambities van Verstegen reiken ver. Zo droomt het bedrijf van een eigen windmolen. “Elektriciteit is een raar iets”, verzucht Marianne van Keep. “De elektriciteit die we inkopen, is donkergroen en is afkomstig van Nederlandse windmolens. Daar betalen we veel geld voor. Maar als je het sec bekijkt, dan komt uiteindelijk alle stroom op een grote hoop terecht. Daarom zou het zo mooi zijn om een eigen windmolen te hebben. Dan is het onze eigen opgewekte elektriciteit, die we ook zelf gebruiken. Voor een familiebedrijf als het onze zou dat ultiem zijn.”

Geen sprookje

Energiebesparing is zeker geen sprookje, benadrukt de Directeur Duurzaamheid. “Het gaat niet vanzelf. Je moet er als bedrijf daadwerkelijk achter staan. Beslissingen zijn niet altijd gemakkelijk, investeringen zijn noodzakelijk. Er zijn subsidies, maar ook als er geen financiële injectie is, weerhoudt dit ons niet. Ons grote voordeel is dat er hier heel veel jonge mensen werken die een duurzame houding vanzelfsprekend vinden. Zij zijn opgegroeid met het idee dat we zorg moeten dragen voor onze toekomst.”

Jonge input maakt blij

Maak bij energiebesparing en verduurzaming van bedrijfsprocessen gebruik van jonge medewerkers, tipt Marianne van Keep. “Zij snappen waar het verduurzamingsproces over gaat. Ik persoonlijk word er blij van om met ze om tafel te gaan. Energiebesparende maatregelen hoeven niet drastisch te zijn. Begin bij het laaghangende fruit. Maatregelen die weinig kosten, maken wel het verschil op je energierekening.”

Vergroenen bedrijfsomgeving

Toenemende hitte en extreme neerslag maakt dat wij onze bedrijfsomgeving klaar willen maken voor het nieuwe klimaat. Zo hebben we een parkeerplaats vervangen door een boom, een boom creëert tot wel 10 graden koeling in de omgeving. Tegen de laagbouw hebben we gevelbeplanting aangebracht, dat isoleert zowel tegen hitte als koude en is een mooie plek voor insecten om te bivakkeren. Op de parkeerplaats zijn klinkers vervangen door open graskanttegels opgevuld met sedum, daardoor kan water bij extreme regenbuien makkelijker de grond in. En tenslotte zijn we naast het pand bezig met het aanplanten van een voedselbos. Daar gaan we met elkaar in de toekomst letterlijk de vruchten van plukken!  

CO2-compensatie

En zo zijn er nog meer tips. “We zijn er bewust mee bezig om onze resterende CO2-uitstoot te compenseren. We zijn hierdoor bijvoorbeeld met een interessant programma gestart. We laten boeren in Indonesië kaneelbomen planten die CO2 in hun biomassa opnemen, en betalen ze nu al voor die CO2-compensatie. Deze boeren krijgen dus nu al geld binnen, en wij nemen de kaneel over tien tot vijftien jaar af. Deze houding maakt duidelijk hoe we in de ‘verduurzamingswedstrijd’ zitten.”


Net als Verstegen ook aan de slag met duurzaam en toekomstbestendig ondernemerschap? Check dan het 5-stappenplan op het Klimaatplein en volg de tips en tricks om zelf te gaan besparen.

Gerelateerde artikelen

Aangenaam binnenklimaat en juiste verlichting verbeteren prestaties werkplek

Energiebesparing

Hoge luchtkwaliteit, een aangenaam binnenklimaat en de juiste verlichting bevorderen de gezondheid en de prestaties...

Lees verder

Biobased bouwmaterialen hebben de toekomst 

Energiebesparing

Bij het verduurzamen van woningen is het isoleren van daken met biobased materialen goed te...

Lees verder

Energiebewust en duurzaam ondernemen? Koffiebranderij Hesselink doet het gewoon.

Praktijkverhalen

Gerrit Hesselink komt, zo zegt hij zelf, uit een echt koffiebrandersgeslacht. Hij is de vierde...

Lees verder