Energiepositieve bedrijfslocatie met circulaire innovaties

CO2-neutraal ondernemen

De vernieuwde bedrijfslocatie van Klimaatplein-partner Alliander is onlangs op feestelijke wijze geopend. Het complex, gevestigd in Duiven, bestond voorheen uit een verzameling kleurloze jaren 80 gebouwen die destijds plaats boden aan 600 medewerkers. Het gerenoveerde bedrijfsgebouw dat plaats maakt voor 1550 medewerkers is energiepositief en een verzameling van circulaire innovaties.

Alliander heeft MVO hoog in het vaandel staan en heeft daarmee ook een primeur verwezenlijkt samen met VolkerWessels Vastgoed en RAU Architecten. Het is namelijk voor het eerst dat een gebouw na een renovatie het hoogst mogelijke BREEAM Outstanding ontwerp duurzaamheidscertificaat krijgt toegekend.

Hergebruik als uitgangspunt

Bij het renoveren van gebouwen is hergebruik heel belangrijk. Zo is er bij de renovatie van de locatie veel gebruik gemaakt van veel verschillende soorten oplossingen, er is namelijk 80 procent van de aanwezige materialen hergebruikt. Het slooppuin is zowaar verwerkt in nieuw beton en terreinverharding. Daarnaast is er gekozen om sanitaire voorzieningen te hergebruiken. Dit is gedaan door ze schoon te maken en vervolgens weer opnieuw te plaatsen. De toiletten worden niet doorgespoeld met leidingwater maar met regenwater. Ook heeft Alliander haar werknemers betrokken bij het bedenken van ideeën. Een goed voorbeeld hiervan is het hergebruiken van de gebruikte monteurwerkkleding. De vezels van lompen zijn namelijk grondstof voor isolatiemateriaal.  Zelfs het pallethout is letterlijk voor de verbrandingsoven weg gehaald om te dienen als gevelbekleding en zo zijn er nog vele andere voorbeelden.

Circulariteit toepassen

Bij circulariteit staat niet alleen hergebruik centraal, maar ook het slim toepassen van grondstoffen zodat hergebruik makkelijker mogelijk wordt gemaakt. Bij de fabricage van de geveldelen is het hout bijvoorbeeld op zo’n danige manier vastgezet dat het zonder verlies van functie weer uit elkaar gehaald kan worden en opnieuw ingezet kan worden in een nieuwe functie. Daarnaast heeft Alliander’s locatie in Duiven een grondstofpaspoort. Dit betekent dat alle grondstoffen zijn geregistreerd zodat de locatie in de toekomst als grondstoffendepot kan fungeren.

Meer dan energieneutraal

Ook is het belangrijk dat de energie die nodig is het milieu niet belast. Het tegenovergestelde is gerealiseerd, het wekt zelfs meer energie op dan het verbruikt. Dit is mogelijk gemaakt door slimme klimaatbeheersing, warmte- en koudeopslag, een met zonnepanelen overdekt parkeerterrein en dak van het magazijn en twee kleine windmolens op het terrein.

Realisatiewijze

Normaal gesproken wordt er bij dit soort grote projecten gevraagd om een specifiek omschreven aantal werkplekken. In dit project is er gevraagd om een totaaloplossing te bedenken voor een ultraduurzame huisvesting, inclusief onderhoud voor de komende 15 jaar. Tevens is het omliggende bedrijventerrein betrokken bij het project. Dit heeft geleid tot een Stichting ‘Groene Allianties’, waarbij de overheid en omliggende bedrijven zich willen inzetten voor verdere verduurzaming van het bedrijventerrein.

Voortouw nemen in revolutie

In de komende jaren zal er een grote revolutie plaatsvinden in de wijze van het opwekken van energie.  Als energienetwerkbedrijf ligt er een grote verantwoordelijkheid bij Alliander in de omschakeling naar duurzame energievoorzieningen. De verwachting is dat er in de toekomst veel meer lokale energievoorzieningen komen. Om dit te versnellen wil Alliander hier ook praktijkervaring mee hebben. Met een energiepositieve locatie kan Alliander dit realiseren, zodat zij weet wat het voor klanten betekent om lokaal duurzame energie op te wekken.

Gerelateerde artikelen

Van lineair naar circulair printen: welke voorwaarden zijn nodig voor succes?

Praktijkverhalen

Jaarlijks worden er miljoenen toners en cartridges verbruikt en vervolgens vernietigd. En dat is jammer,...

Lees verder

Circulaire toepassingen en het behalen van science based targets

CO2-neutraal ondernemen

Circulaire toepassingen spelen een belangrijke rol bij het verminderen van de klimaatimpact van een bedrijf....

Lees verder

‘Nu meebewegen betekent grip op energiezekerheid in de toekomst’

CO2-neutraal ondernemen

Terwijl Nederland druk bezig is met verduurzamen, heeft het elektriciteitsnet zijn capaciteit bereikt. Hoe krijgen...

Lees verder