Vastbesloten bouwen aan groenste supermarkten van Nederland

Energiebesparing

Energiebesparing als verslaving. Ondernemer Tijn Leussink kan zich hier van alles bij voorstellen. In tien jaar tijd is hij zich steeds meer in het thema gaan vastbijten. Met resultaat. Neem het ruim dertig jaar oude pand van waaruit Jumbo Haaksbergen opereert en waar ook woningen in gehuisvest zijn. Door energiebesparende maatregelen wordt een derde op energie bespaard, wordt er minder gas verbruikt dan in een huishouden én zijn de woonlasten van de huurders naar beneden gegaan.

Jumbo-multifranchisers en broers Tijn en Niek Leussink timmeren in het Oosten van het land flink aan de weg. Ze hebben in totaal zes Jumbo-vestigingen en runnen daarnaast twee Gall & Gall-slijterijen en twee Etos-drogisterijen. “Er valt voor ons dus flink wat energie te besparen”, lacht Tijn Leussink.

Het begint met een doel

De ambitie om energie te besparen, startte tien jaar geleden in Haaksbergen. “Dit pand van ruim dertig jaar oud is ons eigen bezit. Het dak moest er toch vanaf, omdat er asbest op zat. Onze insteek? Als we een nieuw dak plaatsen, laten we dan vooral kijken wat we nog meer kunnen doen. Achteraf bleek dit het begin van een nieuwe verslaving. De wereld van energiebesparing is een interessante. Als je je er echt in verdiept, is er veel mogelijk.”

Een greep uit de maatregelen

Dat blijkt! Daar waar Jumbo Haaksbergen binnen de landelijke Jumbo-keten jaren geleden stond aangeschreven als een van de grootste energieverslinders, presteert de vestiging nu het best. Wat er allemaal veranderd is? “Het dak is vervangen en geïsoleerd. Er liggen ook zonnepanelen op. De restwarmte van de koeling gebruiken we voor de verwarming. We zijn zelfs bijna helemaal van het aardgas af. Verder maken we gebruik van LED-verlichting, energiemonitoring, hebben we bewegingsmelders geplaatst en vullen we de koelcellen aan de achterkant bij, zodat de deuren niet steeds open en dicht hoeven.”

Simpelweg aan onze stand verplicht

Tijn Leussink vindt het de normaalste zaak van de wereld om serieus in te zetten op energiebesparing. “Als supermarkt hebben we een zwaar maatschappelijke functie. Hier bij Jumbo Haaksbergen staan goede, verse en eerlijke producten centraal. Er liggen ook veel lokale producten in de schappen. Dan vind ik dat we het aan onze stand verplicht zijn om ons verhaal kloppend te maken. Energie is een relatief gemakkelijke post om geld te besparen, dus daar steken we ook veel energie in.”

Tip: zoek de juiste partners

Maar serieuze energiebesparingen, vraagt dat niet om serieuze investeringen? Tijn Leussink: “Je zult versteld staan wat er allemaal mogelijk is. Nu worden wij als franchisers ook goed ondersteund door Jumbo, dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Wat betreft de (ver)bouw van onze panden kunnen we om advies vragen en de aanvraag van zonnepanelen doen we samen. Maar de wil om energie te besparen, zit vooral in onszelf. We bekijken andere panden en gaan veel met specialisten in gesprek. Denk aan architecten, coaches vanuit de gemeenten, subsidieverstrekkers zoals RVO en duurzame banken. Eenmaal met de juiste mensen en partijen aan tafel, zul je zien hoe gemakkelijk energiebesparing is.”

Eerlijker, beter en meer winstgevend

De ontdekkingstocht is er een die de ondernemer goed bevalt. “Tien jaar geleden had ik niet durven dromen waar we nu staan. We waren puur gericht op de exploitatie van onze supermarkten en winkels. Energiebesparing zat niet in ons systeem. Inmiddels is dit thema onlosmakelijk met ons verbonden. We ondernemen hierdoor beter, eerlijker en meer winstgevend.” 

Ga achter subsidies aan

Eigenlijk moet je energiebesparing als ondernemer gewoon doen. De technieken zijn er, er zijn veel subsidies beschikbaar en de meeste terugverdientijden zijn kort. “Het is een illusie dat energiebesparing vooral geld kost. Die tijden liggen achter ons. Waarom denk je dat zoveel ondernemers energiebesparende maatregelen nemen. Dat doen we, omdat het interessant is. Omdat er op alle terreinen winst te behalen valt.”

Eerste energieneutrale supermarkt

De zucht naar energiebesparing heeft voor de ondernemende broers Leussink een hoogtepunt bereikt. In Goor (waar nu hallen met asbest staan) wordt momenteel hard gebouwd aan de eerste energieneutrale supermarkt van Nederland. In 2020 gaat de houten BREEAM-gecertificeerde supermarkt open, uiteraard met zonnepanelen, innovatieve koeltechnieken en warmtewinning en elektrische laadpunten voor auto’s en fietsen. “Zo snel kan het dus gaan”, stelt Tijn Leussink. “Tien jaar geleden hadden we amper van energiebesparing gehoord. Nu bouwen we aan de groenste supermarkt van Nederland.”   

Klimaatplein-tip: Denk aan de informatieplicht energiebesparing

Naast de bestaande energiebesparingsplicht (met de Erkende Maatregelenlijst energiebesparing als uitgangspunt), moeten bedrijven en instellingen die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas(equivalent) per jaar verbruiken, voor 1 juli 2019 voldoen aan de informatieplicht energiebesparing. Meer hierover vindt u op www.rvo.nl/informatieplicht

Fotografie: Sanne van den Elzen

Gerelateerde artikelen

Aangenaam binnenklimaat en juiste verlichting verbeteren prestaties werkplek

Energiebesparing

Hoge luchtkwaliteit, een aangenaam binnenklimaat en de juiste verlichting bevorderen de gezondheid en de prestaties...

Lees verder

Biobased bouwmaterialen hebben de toekomst 

Energiebesparing

Bij het verduurzamen van woningen is het isoleren van daken met biobased materialen goed te...

Lees verder

Energiebewust en duurzaam ondernemen? Koffiebranderij Hesselink doet het gewoon.

Praktijkverhalen

Gerrit Hesselink komt, zo zegt hij zelf, uit een echt koffiebrandersgeslacht. Hij is de vierde...

Lees verder