Door: Markus Schmid, 16 december 2014


Full Disclosure: het certificeren van álle soorten stroom

Stichting WISE wil het debat openen over Full Disclosure. Full Disclosure is een vakterm voor het certificeren van alle soorten stroom: groen én grijs. Momenteel wordt in Nederland alleen hernieuwbare stroom gecertificeerd. Er bestaat geen betrouwbaar tracking mechanisme voor grijze stroom.

Dat het ook anders kan zien we in Zwitserland en Oostenrijk. Daar wordt volledige transparantie over de herkomst van alle soorten stroom als een belangrijke voorwaarde gezien voor de energietransitie. Waarom vindt een milieuorganisatie certificering van àlle soorten stroom belangrijk?

Transparantie herkomst grijze stroom

Nu kunnen fossiele energiebedrijven gewoon nog grijze stroom leveren. Die grijze stroom is in de perceptie van veel mensen onschuldig. Het is de ouderwetse stroom, een vage mix van ‘van alles’. De lelijke realiteit van kolen- en kerncentrales dringt anders tot ons door als elk Megawattuur gecertificeerd is. Dan staat er zwart op wit op je stroomrekening dat er een direct verband is tussen jouw gekochte stroom en, bijvoorbeeld, een kolencentrale. En als je dan in de krant leest dat kolencentrales een belangrijke bijdrage aan klimaatverandering leveren, dan gaat dat ook over jou. Waarom wordt grijze stroom niet gewoon ook gecertificeerd, net zoals groen stroom? Gelijke monniken, gelijke kappen! Eigenlijk is nu sprake van een ongelijk speelveld waarin de fossiele energiebedrijven – alweer – een voordeel krijgen.

Nederland wil groen

63% van de Nederlandse huishoudens kiest voor groene stroom. De keuze voor groene stroom is boven alles een heel sterk signaal: doe iets! Maak onze energievoorziening duurzamer! Maar dit ‘ja’ voor groene stroom is tegelijk ook een ‘nee’ tegen fossiele energie en klimaatverandering. Met dat ‘nee’ doen we vooralsnog weinig in Nederland. 90% van de Nederlandse energiewinning draait gewoon door op fossiele en kernenergie.

Full disclosure

Full Disclosure verandert de stroommarkt. Zoals we nu kunnen kiezen tussen groene stroom uit wind, water of biomassa, kunnen we straks ook kiezen tussen de verschillende soorten grijze stroom. Alle nuances moeten zichtbaar worden. Dan pas weet de klant wat hij of zij koopt.

WISE organiseerde op 20 november een symposium over Full Disclosure, met sprekers uit Oostenrijk en Zwitzerland. Lees hier het verslag.

Deel dit bericht
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

Wilt u ook uw klimaatoplossingen delen met onze bezoekers?

Word Partner

Blijf op de hoogte van events en actueel nieuws