Greenchoice en Wetlands gaan 1 miljoen ton CO2 opnemen in mangroven van Guinee-Bissau

Klimaatbeleid

Op de Dag van de Aarde starten Klimaatplein partner Greenchoice en Wetlands International, een ngo die zich inzet voor het beschermen en herstellen van wetlands, een gezamenlijk project in Guinee-Bissau. Het doel: één van de grootste mangrovegebieden van het land in zijn vroegere glorie herstellen. Hiermee wordt CO2 direct uit de atmosfeer geabsorbeerd en wordt een positieve bijdrage geleverd aan de lokale biodiversiteit en gemeenschap.

Met meer dan 3000 km2 heeft Guinee-Bissau het op een na grootste mangrovegebied van Afrika. Veel van het gebied is echter verloren gegaan door het kappen en verbranden voor de rijstteelt. In de afgelopen jaren zijn tienduizenden hectares van deze rijstvelden verlaten, doordat boeren zijn overgestapt op cashewnotenproductie buiten de mangrovezone of naar de stad zijn gemigreerd.

Stimuleren biodiversiteit

Greenchoice > en Wetlands International willen de mangroven herstellen. Wetenschappelijke instanties en ngo’s van over de hele wereld waarschuwen immers dat we alleen met gezonde ecosystemen biodiversiteit kunnen stimuleren. Daarmee verbetert de voedsel- en waterveiligheid en het levensonderhoud van mensen en kunnen we klimaatverandering tegengaan.

Een miljoen ton CO2-opname

Wetlands International schat dat 2500 hectare herstelde mangroves in een tijdsbestek van 30 jaar tot 1.000.000 ton CO2 kunnen opslaan in de groeiende mangrovebomen en bodem. Daarnaast verwacht de organisatie dat met de terugkeer van mangroven de diversiteit van vogels zal toenemen en de populaties van zeekoeien, dolfijnen en otters weer groeien. Ongeveer 1000 mensen zullen rechtstreeks profiteren van banen, herstelwerkzaamheden en het monitoren van de biodiversiteit.

Klimaatambitie versnellen

Voor Greenchoice maakt de samenwerking met Wetlands International onderdeel uit van een nieuwe CO2-strategie, waarmee de organisatie zoveel mogelijk impact op het klimaat, de gemeenschap en de biodiversiteit wil maken. 

Al jarenlang compenseert de duurzame energieleverancier het aardgasverbruik van zijn klanten door de aanschaf van CO2-certificaten uit bestaande bosprojecten. Deze vorm van compensatie bouwt Greenchoice nu af om in plaats daarvan – samen met partners – nieuwe (bos)projecten op te starten. Met deze nieuwe projecten wil Greenchoice nog altijd evenveel CO2 vastleggen als de koolstofvoetafdruk van al het aardgas dat aan klanten wordt verkocht, maar zonder de CO2-impact via certificaten te claimen.

Herstellen wetlands

Pieter van Eijk, hoofd van het programma ‘Kusten en Delta’s’ bij Wetlands International: “Mangroven zijn op veel manieren van vitaal belang voor de veerkracht van de planeet. Ze spelen een rol bij het verwijderen van koolstof uit de atmosfeer en het bufferen van stormen en ze fungeren als kraamkamer voor de zee. We raken ze echter snel kwijt. Met Greenchoice hebben we een fantastische kans om impact te maken door ‘wetlands’ voor natuur en mensen te herstellen en te beschermen en tegelijkertijd klimaatverandering tegen te gaan. ”

 

Gerelateerde artikelen

Topdrukte op stroomnet vraagt om warmtenetten

Klimaatbeleid

Duizenden bedrijven, scholen en sportclubs moeten soms jaren wachten op een grootverbruikaansluiting vanwege het overvolle...

Lees verder

Verduurzaming bedrijventerreinen vertraagt, meer hulp overheid nodig

Klimaatbeleid

De verduurzaming van bedrijventerreinen loopt flinke vertraging op, waarschuwt een coalitie van maatschappelijke organisaties en...

Lees verder

Wat maakt een bedrijventerrein toekomstbestendig?

Klimaatbeleid

Toekomstbestendige bedrijventerreinen herken je aan verschillende elementen. Allereerst speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Dit betekent...

Lees verder