Handige rekentools en tips helpen je klimaatneutraal te ondernemen

Handige rekentools en tips voor klimaatneutraal ondernemen

Duurzaamheid staat steeds vaker bovenaan de ondernemersagenda. Het verkleinen van de impact op klimaatverandering is daarvan een belangrijk onderdeel. Door klimaatneutraal te ondernemen neem je 100% verantwoordelijkheid voor de eigen uitstoot van broeikasgassen, zoals CO2. En dat levert niet alleen voordeel op voor het klimaat, maar ook voor de eigen portemonnee.

CO2-voetafdruk calculator

Klimaatneutraal ondernemen begint met het inzichtelijk maken van waar je als organisatie uitstoot van CO2 veroorzaakt. De gratis CO2-voetafdruk calculator van het Klimaatplein biedt je dat inzicht. Geef aan hoeveel Kilowattuur stroom en Kuub gas je verbruikt en wat je vervoergegevens zijn en dan rolt daar een globale voetafdruk uit. Vanuit dat inzicht kun je starten met besparen.

Bereken hier uw CO2-voetafdruk


Terugverdientijden energiebesparende maatregelen

Besparen op energie betekent minder kosten én minder uitstoot van CO2. Wie wil dat nou niet? En wanneer je dan met sommige energiebesparende maatregelen ook nog niet eens hoeft te investeren en toch gaat besparen wordt het helemaal leuk. Ontdek in ons overzicht wat de terugverdientijden zijn van effectieve maatregelen en pas ze toe binnen je eigen onderneming.

Bekijk hier de terugverdientijden


Preventiescan klimaatverandering

Bedrijven kunnen zich voorbereiden op extreme weersomstandigheden die veroorzaakt worden door klimaatverandering. Deze preventiescan klimaatverandering brengt de mogelijke schadegevolgen voor bedrijven in beeld en geeft daarbij direct preventiemaatregelen om schade door extreem weer te voorkomen.

Doe de preventiescan


Brandstof besparen

Op het Klimaatplein is een rekentool te vinden die je laat zien hoeveel euro je op brandstofkosten kunt besparen door je bandenspanning op peil te houden en zuiniger te rijden. Deze tool geeft aan wat je kunt besparen in euro’s en hoeveel CO2-reductie dat dan oplevert.

Bespaar op uw brandstofkosten


Afvalprestatieprofiel

Door afval te scheiden en hier de grondstoffen weer uit te halen voorkomen we grondstoffenschaarste. Ontdek in drie eenvoudige stappen hoe uw bedrijf scoort op milieubesparingen én vergelijk uw score met de benchmark in uw sector. Zo kunt u zelf zien hoe duurzaam u met uw afval omgaat.

Bekijk hier uw Afvalprestatieprofiel


Lagere IT kosten

Wanneer je het beeldscherm van je laptop of desktop op de energiebespaarstand zet verbruik je minder stroom. En minder stroomverbruik betekent lagere energielasten. Voor een desktop kan dat oplopen tot €42,- per jaar! Bereken zelf hoeveel jouw organisatie kan besparen met het gratis instellen van de energiebespaarstand op je desk- of laptop.

Bespaar op je IT kosten


Verlichtingscan

In sommige organisaties is verlichting verantwoordelijk voor wel 70% van de elektriciteitskosten. Veel ondernemers weten nog niet hoe makkelijk het is om die kosten te verminderen. In de verlichtingscan van het Klimaatplein beantwoord je enkele vragen met ja of nee en dan weet je meteen wat jezelf kunt besparen.

Doe de verlichtingscan


Subsidiewijzer

De Nederlandse overheden bieden ondernemers diverse subsidies voor energiebesparing en duurzame opwekking. Deze subsidies bieden financieel voordeel en verlagen uw kosten. Dat maakt het extra interessant om energiebewuste maatregelen te nemen. We hebben de belangrijkste subsidieregelingen voor u op een rijtje gezet in deze subsidiewijzer.

Bekijk de subsidiewijzer


Wegwijzers energiebesparing

Het Klimaatplein maakte een zestal wegwijzers voor energiebesparing. Het betreft uitgebreide informatie over LED-verlichting, Energiemonitoring, Persluchtoptimalisatie, Warmtepompen, Warmtekracht-koppeling en het Plaatsen van zonnepanelen.

Check de wegwijzers


Gratis 5-stappenplan

Na inzicht in je CO2-voetafdruk en het besparen op energiekosten komt het inkopen van groene energie of het zelf opwekken van duurzame stroom of warmte. Wil je gestructureerd aan de slag met klimaatneutraal ondernemen? Volg dan ons gratis 5-stappenplan en maak gebruik van de kennis van onze partners om aan iedere stap concreet invulling te geven.

Volg het 5-stappenplan