Handige rekentools en tips helpen je klimaatneutraal te ondernemen

Handige rekentools en tips voor klimaatneutraal ondernemen

Het verkleinen van de eigen impact op de opwarming van de aarde is een belangrijk onderdeel van goed ondernemerschap. Organisaties nemen steeds vaker 100% verantwoordelijkheid voor de eigen uitstoot van broeikasgassen, zoals CO2. En dat levert niet alleen voordeel op voor het klimaat, maar ook voor de eigen portemonnee.

CO2-voetafdruk calculator

Klimaatneutraal ondernemen begint met het inzichtelijk maken van waar je als organisatie uitstoot van CO2 veroorzaakt. De gratis CO2-voetafdruk calculator van het Klimaatplein biedt je dat inzicht. Geef aan hoeveel Kilowattuur stroom en Kuub gas je verbruikt en wat je vervoergegevens zijn en dan rolt daar een globale voetafdruk uit.

Bereken hier uw CO2-voetafdruk


Terugverdientijden energiebesparende maatregelen

Besparen op energie betekent minder kosten én minder uitstoot van CO2.  En wanneer je dan met sommige energiebesparende maatregelen ook eens niet hoeft te investeren en toch gaat besparen wordt het helemaal leuk. Ontdek in ons overzicht wat de terugverdientijden zijn van effectieve maatregelen.

Bekijk hier de terugverdientijden


Climate Quick Scan

Een adviestraject voor MKB-bedrijven en instellingen dat leidt richting de 40% CO2-reductie in 5 jaar tijd. (Het EU doel is 49% CO2-reductie in 2030). Ook voldoet u bij opvolging direct aan de erkende maatregelen voor de informatieplicht energiebesparing.

Bekijk hier het adviestraject


Preventiescan klimaatverandering

Bedrijven kunnen zich voorbereiden op extreme weersomstandigheden die veroorzaakt worden door klimaatverandering. Deze preventiescan klimaatverandering brengt de mogelijke schadegevolgen voor bedrijven in beeld en geeft daarbij direct preventiemaatregelen om schade door extreem weer te voorkomen.

Doe de preventiescan


Brandstof besparen

Op het Klimaatplein is een rekentool te vinden die je laat zien hoeveel euro je op brandstofkosten kunt besparen door je bandenspanning op peil te houden en zuiniger te rijden. Deze tool geeft aan wat je kunt besparen in euro’s en hoeveel CO2-reductie dat dan oplevert.

Bespaar op uw brandstofkosten


Afvalscheiding voor het MKB

Met dit doe-het-zelf pakket voor mkb-bedrijven worden ze gefaciliteerd om de afvalscheiding op hun bedrijf te verbeteren. De doelgroep van dit ‘doe-het-zelf pakket’ bestaat uit mkb-bedrijven met minder dan 150 medewerkers.

Afvalscheiding in het MKB


Lagere IT kosten

Wanneer je het beeldscherm van je laptop of desktop op de energiebespaarstand zet verbruik je minder stroom. Voor een desktop kan dat oplopen tot €42,- minder energiekosten per jaar! Bereken zelf hoeveel jouw organisatie kan besparen met het gratis instellen van de energiebespaarstand op je desk- of laptop.

Bespaar op je IT kosten


Verlichtingscan

In sommige organisaties is verlichting verantwoordelijk voor wel 70% van de elektriciteitskosten. Veel ondernemers weten nog niet hoe makkelijk het is om die kosten te verminderen. In de verlichtingscan van het Klimaatplein beantwoord je enkele vragen met ja of nee en dan weet je meteen wat jezelf kunt besparen.

Doe de verlichtingscan


Subsidiewijzer

De Nederlandse overheden bieden ondernemers diverse subsidies voor energiebesparing en duurzame opwekking. Deze subsidies bieden financieel voordeel en verlagen uw kosten. We hebben de belangrijkste subsidieregelingen voor u op een rijtje gezet in deze subsidiewijzer.

Bekijk de subsidiewijzer


Wegwijzers energiebesparing

Het Klimaatplein maakte een zestal wegwijzers voor energiebesparing. Het betreft uitgebreide informatie over LED-verlichting, Energiemonitoring, Persluchtoptimalisatie, Warmtepompen, Warmtekracht-koppeling en het Plaatsen van zonnepanelen.

Check de wegwijzers


Gratis 5-stappenplan

Het start met inzicht in je CO2-voetafdruk. Daarna ga je besparen op energiekosten. Dan komt het inkopen van groene energie of het zelf opwekken van duurzame stroom of warmte. Wil je gestructureerd aan de slag met klimaatneutraal ondernemen? Volg dan ons gratis 5-stappenplan en maak gebruik van de kennis van onze partners.

Volg het 5-stappenplan