Door: Klimaatplein, 23 april 2015


Hoe energieslurpende datacenters zijn te verduurzamen

Het dataverkeer groeit wereldwijd met meer dan 50% per jaar. Nederland ontwikkelt zich tot één van de meest sterke datacenter- en netwerkhubs ter wereld. Deze datacenters vreten energie dat ertoe leidt dat de CO2-uitstoot ook gigantisch groeit. “Alleen als datacenters maximaal inzetten op energie-efficiëntie én overstappen op de juiste energieproducten kan de groei een halt toegeroepen worden en omgezet worden in een daling”, aldus Marieke Kragten die een inventarisatie maakte van het gebruik van energieproducten door de commerciële datacenters.

Duurzame groene stroom

Hivos benaderde de 28 grootste commerciële datacenters in Nederland. 4 hiervan gebruiken 100% duurzame stroom. Één bedrijf geeft aan in onderhandeling te zijn over een overstap op de juiste groene stroom en 10 datacenters geven geen of onvoldoende inzicht. Het goede nieuws is dat ten opzichte van 2014, toen eenzelfde soort inventarisatie werd gedaan, de sector wel in de goede richting beweegt.

Nederlandse bedrijven koplopers

“Opvallend is dat bedrijven van Hollandse bodem voorop lopen als het gaat om duurzame stroom. Drie van de vier volledig groene datacenters zijn Nederlandse datacenters. Ook op het gebied van transparantie en optimalisatie van energiehuishouding behoren ze tot de koplopers”, zegt Kragten.

Aanjagers CO2-uitstoot

Vooral sociale media, HD foto’s en video (YouTube en pornografie) online gokken, gamen en tv-on-demand dragen bij aan de groei in dataverkeer. Vorig jaar maakte Hivos de vergelijking met het Gangnam style filmpje dat leidde tot 250.00 ton CO2-uitstoot.

Dat dergelijke filmpjes een hit worden is het probleem niet, wel dat de datacenters die een centraal onderdeel vormen van het systeem waarmee deze filmpjes voor iedereen overal te bekijken zijn nog vooral worden gevoed door stroom die niet duurzaam is. Hivos roept daarom de datacenters op het voorbeeld van de vier koplopers uit het onderzoek te volgen en te kiezen voor echt duurzame stroom. Dan kan de niet te stuitten opmars van internet gebruik voortgaan zonder dat het bijdraagt aan klimaatverandering.

Deel dit bericht
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

Wilt u ook uw klimaatoplossingen delen met onze bezoekers?

Word Partner

Blijf op de hoogte van events en actueel nieuws