Hoe verklein je de CO2-voetafdruk van de Correspondent?

CO2-neutraal ondernemen

Afgelopen juni nodigde Jelmer Mommers, verslaggever Klimaat en Energie bij de Correspondent, deskundigen uit om mee te denken over het verkleinen van de voetafdruk van dit online medium. Samen met enkelen van zijn collega’s en andere externe experts mag ik de vraag beantwoorden waar de uitstoot en negatieve milieu-impact van De Correspondent zit, en wat daar het beste aan is te doen.

Deze week is een gezamenlijke ontbijtsessie gepland en daar bespreken we hoe het best de voorgaande vragen te beantwoorden is. Ter voorbereiding op dit ontbijt vroeg ik Jelmer om de CO2 voetafdruk-calculator van het Klimaatplein in te vullen. En om mij de vragen te beantwoorden bij wie de Correspondent haar website host en het aantal medewerkers op kantoor dat met laptop of desktop werkt. Zo kan ik de ontbijt-deelnemers inzicht bieden in de huidige CO2-voetafdruk van de Correspondent en hoe die is te verkleinen.

Huisvesting

Maar terwijl ik deze blog voor het Klimaatplein schrijf stel ik mezelf meer en meer vragen. Hoe groen is bijvoorbeeld de stroom en het gas dat zij inkopen? Van wie is het pand waar de Correspondent in gehuisvest is? Hebben zij zelf de beslissingsbevoegdheid om dat beter te isoleren of van zonnepanelen te voorzien? Of moet de verhuurder daar mee instemmen? En zijn er ook medewerkers die thuis werken? Vast wel. Hoe groen is dan de stroom om de laptop en de lamp daarboven van de thuiswerker te laten functioneren? En hoe duurzaam is de warmte daar om prettig te kunnen werken? Mag of moet de Correspondent haar thuiswerkers adviseren of zelfs bevelen om duurzamer thuis te werken om zo ook de indirecte voetafdruk te verkleinen?

Directe uitstoot, indirecte uitstoot

En zo malen mijn gedachten verder. Hoe wordt de Correspondent geconsumeerd? Gebruiken lezers groene stroom om hun PC of tablet te laten werken? En wat is dan de gemiddelde leestijd per week en via welk apparaat (laptop, tablet, telefoon?) wordt er gelezen. En dan vervolgens: hoeveel procent van de lezers gebruikt in Nederland opgewekte groene stroom om zo die apparaten op te laden? Op die manier kun je de voetafdruk berekenen van het ‘verbruik-gedeelte’ van de Correspondent.

Hoe verantwoordelijk moet je als Correspondent zijn voor de voetafdruk van het ‘verbruik-gedeelte’ van je product? Zou je als lezer de Correspondent alleen maar mogen openen wanneer je Nederlandse groene stroom koopt of zelf je stroom duurzaam opwekt? Kan dat met een code en slotje op de Correspondent worden ingeregeld? Gaat wel ver hè…

Wat doen de lezers?

En wat doen vervolgens de artikelen van Jelmer Mommers met de lezer? Verhalen over klimaatverandering en de energietransitie kunnen lezers stimuleren om zelf de eigen negatieve impact op het klimaat te verkleinen. Wellicht schaffen ze er zonnepanelen of groene stroom door aan, gaan ze hun huis beter isoleren en minder vlees eten? Dit alles is moeilijk meetbaar maar zou met behulp van een goede enquete onder de lezers achterhaald kunnen worden.

Afijn, genoeg vragen nog om in ieder geval de huidige CO2-voetafdruk van de Correspondent in beeld te kunnen brengen en de grenzen van die voetafdruk te bepalen. Vervolgens is de vraag hoe die voetafdruk is te verkleinen en hoe ver je in je eigen keten wilt gaan om dat te realiseren. Tot hoe ver gaat die verantwoordelijkheid? Zowel via de Correspondent als via het Klimaatplein blijf je van deze zoektocht op de hoogte.

Heb jij nog een slimme vraag voor me die ik mee kan nemen naar de ontbijtsessie? Eentje die bijdraagt aan de vraag hoe de CO2-voetafdruk van de Correspondent het beste is te verkleinen? Ik zie die vraag hieronder graag tegemoet!

Gerelateerde artikelen

Van lineair naar circulair printen: welke voorwaarden zijn nodig voor succes?

Praktijkverhalen

Jaarlijks worden er miljoenen toners en cartridges verbruikt en vervolgens vernietigd. En dat is jammer,...

Lees verder

Circulaire toepassingen en het behalen van science based targets

CO2-neutraal ondernemen

Circulaire toepassingen spelen een belangrijke rol bij het verminderen van de klimaatimpact van een bedrijf....

Lees verder

‘Nu meebewegen betekent grip op energiezekerheid in de toekomst’

CO2-neutraal ondernemen

Terwijl Nederland druk bezig is met verduurzamen, heeft het elektriciteitsnet zijn capaciteit bereikt. Hoe krijgen...

Lees verder