Houtpellets leveren niet alleen warmte, maar ook stroom

Duurzame energie

Bij duurzame energie denkt men vaak alleen aan zonne- of windenergie. Maar volgens energie expert Paul Bijvoet moeten we pelletkachels en -ketels niet vergeten. Ook voor de mkb-er is deze manier van energie opwekken een goed alternatief. Vooral met de hoogwaardige pelletketels die niet alleen warmte, maar ook stroom leveren. Graag rekent hij af met een paar misverstanden.

Eerst maar even wat pellets precies zijn.
Pellets zijn tot korrels samengeperst houtzaagsel. Deze pellets worden in een kachel of ketel verstookt. De aanvoer gebeurt automatisch vanuit een bunkervat waar de pellets inzitten. Vraagt de kachel of ketel om nieuwe pellets dan gaat een vijzel draaien en komen ze automatisch in de verbrandingsruimte. 1,7 kilo pellets heeft evenveel energie in zich als één kubieke meter aardgas.

diverse pelletkachelsHet verschil tussen een pelletketel en kachel is niet alleen het vuurtje dat je bij de kachel wel ziet branden en bij de ketel niet. De kachels verwarmen de lucht in een ruimte, terwijl de pelletketels water verwarmen voor de cv-installatie. Maar ook leveren deze heet tapwater, voor in de keuken of badkamer en er zijn ook ketels die stroom kunnen leveren. De ketels zijn bovendien veel beter geïsoleerd dan de kachels waardoor ze meer rendement kunnen behalen. Daarbij zijn de betere pelletketels geheel onderhoudsvrij. Een kachel moet je nog regelmatig schoonmaken. Met een pelletketel, kun je bij wijze van spreken gerust op vakantie gaan.

Zijn pelletkachels en ketels CO2-neutraal?
De pellets komen voornamelijk uit productiebossen met berken of es. Deze bomen groeien twee jaar en worden dan versnipperd en tot pellets geperst. De kringloop is hierdoor kortcyclisch, dat wil zeggen dat de CO2 die je uitstoot meteen weer opgenomen wordt door bomen die je twee jaar later weer kapt. Daardoor komt er geen extra CO2 in de atmosfeer.

Hoe zit het met de uitstoot van fijnstof en de overlast van rook?
De uitstoot van de ketels is zo gering. Dan praat ik niet over de kachels uit Oost-Europa, maar over kachels en ketels uit Denemarken en Oostenrijk. Vooral in dat laatste land zijn de uitstootnormen veel strenger dan in Nederland. Vergeleken met een open haard produceert een pelletketel tot vierduizend keer minder fijnstof. De verbranding is bovendien zo hoogwaardig; je ruikt het geeneens.

Voor mkb-ers is niet alleen warmte van belang, maar ook stroom.
Klopt. De ÖkoFEN is het paradepaardje onder de pelletketels. Deze ketel kan ook stroom opwekken. Het grote voordeel in vergelijking met bijvoorbeeld zonnecellen is dat de ÖkoFEN stroom levert als je ook warmte nodig hebt. Je produceert daarom meer stroom in de winter, een periode waarin je het harder nodig hebt. Zonnecellen produceren meer stroom in de zomer, en dan heb je het over het algemeen minder nodig.

Wat is de terugverdientijd van een pellet-installatie?
Dat is natuurlijk erg afhankelijk van de grootte van de installatie. Voor een mkb-bedrijf moet je al gauw denken aan een investering van € 20.000 euro. Maar via allerlei subsidies en fiscale regels kun je daarvan ook weer veel terugkrijgen. Wat betreft de overige kosten, die heb je er dan in zeven a acht jaar uit.

Practice what you preach?
Uiteraard. Ik woon (en werk) zelf in een energieneutrale stolpboerderij in Noord-Holland waar we verschillende energiesystemen gekoppeld hebben. Dus een pelletketel, zonneboiler en een paar zonnepanelen voor de energie in de zomer. Voor zo’n boerderij betaal je normaal gesproken al snel zesduizend euro per jaar aan energiekosten. Het afgelopen jaar heb ik daar maar duizend euro aan uitgegeven. Dan heb je het over een terugverdientijd van acht a negen jaar en de levensverwachting van onze ÖkoFEN ketel is dertig jaar!

Ontdek hier de mogelijkheden om zelf duurzaam te verwarmen.

Gerelateerde artikelen

Dankzij energiesimulatie slim besparen en duurzaam opwekken

Duurzame energie

Met een energiesimulatie kunnen bedrijven middels een digital twin de eigen energie-infrastructuur volledig nabootsen. Vervolgens kan met...

Lees verder

Netcongestie: oplossingen voor het volle elektriciteitsnet

Duurzame energie

Net zoals het wegennet kan kampen met files, kan ook het elektriciteitsnet te maken krijgen...

Lees verder

Green Energy Day: nu 68 van de 365 dagen per jaar groene energie

Duurzame energie

Wanneer we alle duurzame energie die we dit jaar produceren achter elkaar zouden gebruiken, is...

Lees verder