Door: Klimaatplein, 2 september 2014


ICT bedrijven kunnen tot 90% energie besparen

Elf procent van alle bedrijfsstroom in de stad Amsterdam wordt door de 40 datacentra op haar grondgebied gebruikt. Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat dit tot 90 procent kan worden teruggebracht. Met name door het vervangen van bestaande servers.

Vervanging leidt tot besparing

Omdat de datacentra zoveel energie consumeren, was dat een goede reden om een onderzoek te starten naar mogelijke besparingen. Hieruit bleek dat het energieverbruik zeer sterk teruggebracht kan worden. Eerdere maatregelen leverden al een besparing van 15 procent op, nu lijkt zelfs 90 procent mogelijk. Vooral het vervangen van bestaande servers levert een besparing van minimaal 66 procent op. De efficiëntie van dataopslag verdubbelt namelijk elke 1,6 jaar.

Wet milieubeheer

De gemeente Amsterdam heeft het terugdringen van de uitstoot van CO2 hoog in haar vaandel staan. Gemeenten hebben het recht om het bedrijfsleven te dwingen zuinig met energie om te gaan. Onder de Wet milieubeheer zijn bedrijven zelfs verplicht alle milieumaatregelen te treffen die zichzelf binnen vijf jaar terugverdienen. Deze wet vormt hiermee een instrument voor gemeenten om het energieverbruik van bedrijven terug te dringen.

Samenwerking overheid en ICT-sector

Of de gemeente deze wet voor energiebesparing ook zal inzetten in de ICT-sector is niet bekend. Amsterdam laat weten dit najaar met een aantal voorstellen te komen om het gebruik zoveel mogelijk terug te dringen. Dit alles in goed overleg met de sector zelf. Er zijn overigens voor alle soorten organisaties vele mogelijkheden om te besparen op het energieverbruik van ICT >.

Deel dit bericht
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

Wilt u ook uw klimaatoplossingen delen met onze bezoekers?

Word Partner

Blijf op de hoogte van events en actueel nieuws