Kantoorpand groter dan 100 m2? Dan verplicht energielabel C!

Klimaatbeleid

Uit onderzoek is gebleken dat 60% van de kantoorpanden in Nederland nog geen energielabel C heeft. Maar vanaf 1 januari 2023 zijn alle kantoorpanden groter dan 100m2 verplicht om minimaal energielabel C te hebben. Voldoet de ruimte niet aan deze eisen? Dan mag het pand niet meer als kantoor gebruikt worden. Tijd voor actie dus! Maar waar begin je als eigenaar?  

Al in het Bouwbesluit van 2012 werd vastgelegd dat energielabel C in 2023 verplicht zou worden voor kantoorpanden. Kantooreigenaren hebben dus al ruim tien jaar de tijd gehad om het energielabel van hun panden te verbeteren. Tot nu toe heeft meer dan de helft van alle eigenaren dus nog geen actie ondernomen. Wat is de oorzaak hiervan? 

Volgens Rogier Kooijmans, productmanager meetdiensten bij Kenter, heeft het te maken met het rendement van de besparende maatregelen. “Huurders van kantoorpanden hebben profijt van besparende maatregelen, zij betalen immers de energierekening. Eigenaren van de panden zelf merken hier echter financieel niets van, maar moeten wel de investering doen. Dat maakt verduurzamen minder aantrekkelijk voor deze doelgroep.”  

Nulmeting 

Natuurlijk wilt u als eigenaar van een kantoorpand wel dat uw vastgoed verhuurbaar blijft na 2023, daarom is het tijd om actie te ondernemen. Maar waar te beginnen? Stap 1 is de zogenaamde nulmeting. Het is belangrijk om te weten welk energielabel het kantoorpand nu heeft. Dat kan met behulp van deze tool. Heeft het pand een energielabel lager dan C? Dan is het slim om over te gaan naar de volgende stap; Inzicht.  

Inzicht energieverbruik

“Verduurzaming begint met inzicht”, aldus Rogier Kooijmans. “Ieder meetbedrijf biedt klanten een online portal waarin energieverbruik inzichtelijk is. Klanten van Kenter krijgen dit inzicht via Meetdata.nl. Hierin is alle basis meetdata beschikbaar, zoals het energieverbruik per dag.” 

Maar basis meetdata geeft nog niet direct grip op het energieverbruik. Omdat er zo veel energiebesparende maatregelen zijn, is het noodzakelijk om te zien hoe het energieverbruik op detailniveau in elkaar steekt. “Hiervoor is Meetdataplus de perfecte tool. Meetdataplus geeft de mogelijkheid om een benchmark te maken tussen verschillende locaties en perioden met elkaar te vergelijken. Daarnaast is Meetdataplus een erkende maatregel uit de verplichte energiebesparende maatregelen”, legt Rogier uit.  

Energiebesparende maatregelen 

Naast het analyseren van de meetdata is het belangrijk om na te gaan welke energiebesparende maatregelen het snelst leiden naar energielabel C. Hiervoor adviseert het RVO om een Energieprestatieadvies (EPA) aan te vragen. Een EPA-maatwerkadvies wordt door een gecertificeerd adviseur uitgebracht en geeft een helder overzicht van de huidige energieprestatie van het gebouw, inzicht in de bouwkundige en technische verbetermaatregelen en de kosten en terugverdientijden van de maatregelen.

Let op! Een Energieprestatieadvies valt onder de Energie-investeringsaftrek. Als eigenaar kunt u dus subsidie krijgen voor energieadvies en het uitvoeren van de bijbehorende besparende maatregelen. 

Verder verduurzamen met Laadoplossingen 

Wanneer u bezig bent met verduurzamen is het ook slim om de regels omtrent laadoplossingen bij utiliteitsbouw te bekijken. Vanaf 2025 is het bij bestaande utiliteitsgebouwen met meer dan 20 parkeerplekken namelijk verplicht om minimaal 1 oplaadpunt te realiseren. Als uw kantoorpand toch aan verduurzaming toe is, waarom neemt u dan niet meteen de laadinfrastructuur onder de loep?  

Hulp bij verduurzaming

Op welke manier u ook gaat verduurzamen, Klimaatplein partner Kenter helpt u daar graag bij. Naast het meten van en inzicht geven in uw energiestromen, faciliteren zij ook laadoplossingen en energievoorzieningen. Bij Kenter heeft u altijd de mogelijkheid om te kiezen tussen het kopen of huren van de assets. Kiest u voor het huren van bijvoorbeeld laadoplossingen? Dan betekent dit geen hoge investering en een vast bedrag per maand waarbij onderhoud en een 24/7 storingsdienst is inbegrepen in de maandprijs.  

Gerelateerde artikelen

Topdrukte op stroomnet vraagt om warmtenetten

Klimaatbeleid

Duizenden bedrijven, scholen en sportclubs moeten soms jaren wachten op een grootverbruikaansluiting vanwege het overvolle...

Lees verder

Verduurzaming bedrijventerreinen vertraagt, meer hulp overheid nodig

Klimaatbeleid

De verduurzaming van bedrijventerreinen loopt flinke vertraging op, waarschuwt een coalitie van maatschappelijke organisaties en...

Lees verder

Wat maakt een bedrijventerrein toekomstbestendig?

Klimaatbeleid

Toekomstbestendige bedrijventerreinen herken je aan verschillende elementen. Allereerst speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Dit betekent...

Lees verder