Door: Rob van der Rijt, 4 februari 2021


Kantoren zonder energielabel C vanaf 2023 onbruikbaar

Een kantoor dat onder de energielabel C plicht valt, maar daaraan niet voldoet, mag volgens de wet per 1 januari 2023 niet meer gebruikt worden. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties stelde onlangs extra geld beschikbaar aan gemeenten voor handhaving.

Kantoorruimtes die groter zijn dan 100 vierkante meter moeten in 2023 minimaal energielabel C hebben. Deze verplichting gaat in op 1 januari 2023. Uiterlijk op die datum moeten alle maatregelen zijn genomen waarmee een kantoorpand minimaal energielabel C verkrijgt.

Eigenaren moeten diverse maatregelen nemen om te komen tot energielabel C. Zo is een goede isolatie van muren, ramen dak en vloer nodig. Is energiezuinige verlichting verplicht. Dient er energiezuinig worden verwarmd en gekoeld en gebruik gemaakt worden van energie-efficiƫnte ventilatie. Een goed energiemonitorings-systeem laat zien wat er bespaard wordt. En door nu al gebruik te maken van duurzame energiebronnen voor eigen schone stroom en warmte ben je ook voorbereid op duurzame energieverplichtingen in de toekomst.

Nog 60% kantoren te gaan

Volgens een laatste schatting van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zijn er ongeveer 65.000 kantoren die moeten voldoen aan de verplichting voor energielabel C. Nederland heeft in totaal zo’n 100.000 kantoren. Kleine kantoren en monumenten zijn uitgesloten van de verplichting. Wanneer van deze getallen wordt uitgegaan, heeft nu 38% van de energielabel-C-plichtige kantoren een groen label van C of beter en voldoen daarmee aan de verplichting. Ruim 60% voldoet nog niet aan de verplichting. Werk aan de winkel dus!

Wilt u met een ervaren energieadviseur van het Klimaatplein in gesprek over het realiseren van het juiste energielabel voor uw kantoorgebouw? Neem dan hier contact met ons op.

Foto: Citymarketing Tilburg

Deel dit bericht
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

Wilt u ook uw klimaatoplossingen delen met onze bezoekers?

Word Partner

Blijf op de hoogte van events en actueel nieuws