Door: Maarten Derksen, 21 april 2015


Klimaatneutraal ondernemen HIER, door een zuinige houtoven DAAR

In India zijn vrouwen meestal verantwoordelijk voor het huishouden. Zij koken twee keer per dag om eten op tafel te zetten voor het gezin. Traditioneel zitten deze vrouwen dan vlak voor een open vuur. De rook die daarbij vrij komt is erg schadelijk voor hun gezondheid.

Een schone kookmethode

In het dorp Huvinahedagi, ongeveer 7 km van Deodurg wonen ongeveer 120 gezinnen. 75 gezinnen hebben een Chulika houtoven ontvangen. De Chulika is een CO2-besparende houtoven die voor een efficiënte verbranding zorgt. Hierdoor is veel minder hout nodig om vuur te maken. De Chulika vermindert de rookontwikkeling en is dus minder schadelijk voor de gezondheid.

“Drie jaar geleden kregen wij twee Chulika ovens,” vertelt Sabamma, één van de vrouwen uit Huvinahedagi “Ik kreeg uitleg over de voordelen van de Chulika boven de traditionele kookmethode. En ze hebben me getraind in het gebruik. Sindsdien kook ik op de Chulika’s.”

Koken gaat sneller

clean cookstove“Ten eerste gaat het koken op de Chulika veel sneller!” vertelt Sabamma enthousiast. “Dit helpt me om tijd te besparen, wat ik kan gebruiken om te werken op het land. Met de kinderen erbij zijn heb ik vijf mensen in mijn gezin. Met de Chulika kan ik met gemak voor hen allemaal koken.”

Koken wordt comfortabel

“We kunnen goede roti’s maken op de Chulika op een laag vuur” zegt Sabamma. Doordat er minder rook vrijkomt, ontstaat er ook minder roetvorming op de pannen. “Vroeger moesten de pannen hard geschrobd worden met kokosvezels en zand om het roet eraf te krijgen. Nu zijn de pannen gemakkelijk te wassen.” De hitte die van de Chulika afkomt is ook veel minder. Dat maakt het comfortabel koken.

Voor een beter en eerlijker klimaat

Omdat het gebruik van de Chulika uitstoot van CO2 voorkomt, leveren ze carbon credits op. Daarmee kunnen bedrijven in het westen hun CO2 uitstoot compenseren. Klimaatneutraal ondernemen HIER kan dus door een zuinige houtoven DAAR mogelijk te maken. Zo werken we samen aan het tegengaan van klimaatverandering.

Vrouwen zoals Sabamma hebben veel profijt van de Chulika. Compenseer ook de CO2 uitstoot van uw organisatie en zorg dat meer vrouwen op een schone en efficiënte manier kunnen koken.

Deel dit bericht
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

Wilt u ook uw klimaatoplossingen delen met onze bezoekers?

Word Partner

Blijf op de hoogte van events en actueel nieuws