Lekkagemanagement zorgt voor stabieler proces, energiebesparing en productiezekerheid

Energiebesparing

In Spijk, precies op de plek waar de Rijn Nederland binnenstroomt, is Wellman Recycling gevestigd. In een voormalige steenfabriek verwerken tachtig medewerkers in volcontinudienst dagelijks vijf miljoen PET-flessen. Met perslucht blazen sorteermachines niet-gewenste materialen uit de eindeloze stroom plastic. Persluchtlekkagemanagement leidde bij Wellman tot een kwalitatief beter en stabieler proces en daarmee tot een beter en energiebesparend productieresultaat.

Wellman Recycling is onderdeel van Indorama Ventures, een internationaal opererend chemieconcern. Wereldwijd is Indorama Ventures de grootste producent van PET voor verpakkingsdoeleinden. De eindproducten uit Spijk, zogeheten PET-flakes, worden gebruikt als grondstof voor voedselverpakkingen en grotendeels in het eigen concern voor kunststof vezels in onder meer hygiëne producten en isolerende panelen voor de autoindustrie.

Nieuwe compressoren

Freddy Verweij is sinds drie jaar Technical Manager bij Wellman Recycling. Elke dag is hij bezig om het productieproces betrouwbaarder en voorspelbaarder te maken en daar hoort ook de persluchtvoorziening bij. “We stonden regelmatig stil doordat we drie losse, verouderde compressoren hadden die steeds meer manco’s kregen. Bovendien hadden we veel vocht in de perslucht. Daar kunnen de geavanceerde sorteermachines niet goed tegen. Met de aanschaf van twee nieuwe compressoren die om de beurt draaien, komen storingen door de aanvoer van perslucht niet meer voor.”

 

Elk half jaar lekdetectie

Maar is er ook vervuiling van buitenaf die de persluchtvoorziening verstoort. Verweij: “Ons proces is natuurlijk niet schoon. In de flessen die we binnenkrijgen plakken vaak zure restanten van frisdranken, die hechten ook aan machines. Daarnaast komt er stof vrij als we balen plastic bij binnenkomst uit elkaar trekken. Het stof hecht natuurlijk extra goed op een kleverige ondergrond. Die combinatie maakt slangen, koppelingen, blaasmondjes en ventielen kwetsbaar. Ze functioneren minder goed of er ontstaan lekkages. Als blaasmondjes minder goed werken, blazen ze niet meer de niet-gewenste materialen uit en wordt de kwaliteit van ons product minder. En kleine persluchtlekkages zijn nog niet zo heel erg, maar vaak worden ze groter en leiden ze tot een storing. Daar wilden we van af. We laten nu Geveke Energy Services twee keer per jaar een lekdetectie doen. Gemiddeld zijn er tien grote lekpunten plus een aantal middelgrote en kleine. Die lost Geveke op en daarmee hebben we verstoringen in het productieproces door perslucht aanzienlijk teruggebracht.”

Inzicht met CALMS

Klimaatplein partner Geveke verwerkt alle gegevens over de lekkages in de webapplicatie CALMS (Compressed Air Leakage Management System) en in een rapport. Verweij kan precies de locaties van de lekken met foto’s erbij zien, plus hoeveel perslucht er verloren gaat, hoeveel het lekken jaarlijks kost en wat de reparatiekosten zijn. Ook is te zien wat de terugverdientijd is als alle reparaties worden uitgevoerd. Zeven maanden, was dat de laatste keer bij Wellman, waarbij het ging om ongeveer € 4.500. Verweij: “Goed voor het milieu en goed voor de portemonnee, maar voor ons is het nog belangrijker dat we door lekkagemanagement de kwaliteit vergroten en stilstand voorkomen, want één uur stilstand kost al snel € 5.000 per uur.”

Foto’s: Geveke

Gerelateerde artikelen

Aangenaam binnenklimaat en juiste verlichting verbeteren prestaties werkplek

Energiebesparing

Hoge luchtkwaliteit, een aangenaam binnenklimaat en de juiste verlichting bevorderen de gezondheid en de prestaties...

Lees verder

Biobased bouwmaterialen hebben de toekomst 

Energiebesparing

Bij het verduurzamen van woningen is het isoleren van daken met biobased materialen goed te...

Lees verder

Energiebewust en duurzaam ondernemen? Koffiebranderij Hesselink doet het gewoon.

Praktijkverhalen

Gerrit Hesselink komt, zo zegt hij zelf, uit een echt koffiebrandersgeslacht. Hij is de vierde...

Lees verder