Door: Klimaatplein, 14 april 2022


Meer weten over klimaatcompensatie? Bezoek nu zelf een herbebossingsproject

Voor wie 27 april wil ontsnappen van de drukte van koningsdag, bestaat er een vrij unieke kans om het eerste Europese koolstofproject in Duitsland, in de buurt van Bonn, te bezoeken. Tijdens het bezoek aan het bosgebied kunnen geïnteresseerden – begeleid door de plaatselijke boswachter – de klimaatbescherming concreet en ook zintuiglijk beleven. In een opvolgende presentatie zal de wetenschappelijke, politieke en regelgevende context van klimaatbeschermingsprojecten met dit project als voorbeeld uitgelegd worden.

Eerste klimaatproject met bossen in Duitsland

Het Re-Spire Westerwald-project is het allereerste Duitse herbebossing project dat volgens de erkende beginselen en criteria van de vrijwillige koolstofmarkt is ontwikkeld. Het project is als een proof of concept ontwikkeld en de CO2 vastlegging is in maart 2021 gecertificeerd door TÜV Nord. Het biedt dezelfde kwaliteit en robuustheid als vergelijkbare internationale compensatieprojecten.

Hoe werkt de compensatie?

Re-Spire, een initiatief van FORLIANCE en  Salm-Salm & Partner GmbH richt zich tot alle boseigenaren die in de afgelopen jaren honderden tot duizenden hectaren bos hebben verloren door storm, droogte of schors-keverplagen. Zij staan nu voor de financiële uitdaging om deze gebieden tijdig te herbebossen en ze voor de komende decennia te beschermen en in stand te houden. De gemobiliseerde financiële middelen uit de particuliere sector dichten het financieringstekort. Ook steunen ze de eigenaren bij hun taak om de bossen te herstellen naar bijna-natuurlijke gemengde loofbossen.

Ook deelnemen als bedrijf of instelling?

Re-Spire wil bedrijven in staat stellen om klimaatbescherming dichtbij te beoefenen zonder de kwaliteiten van internationale koolstofmarktnormen op te offeren. De geografische nabijheid van deze koolstofopslag in bossen maakt ze tastbaar voor de werknemers en klanten van het bedrijf en verhoogt de transparantie van hun milieu-engagement. Bijzonder innovatief is de certificering door een derde partij volgens internationale normen, die voor het eerst op dit soort herbebossingsinspanningen in Europa wordt toegepast.

Het project Re-Spire Westerwald is ontwikkeld in twee gemeentebossen in Rijnland-Palts. Het werd in een jaar tijd ontworpen en opgezet in nauwe samenwerking met verantwoordelijke bosbouwers, overheidsinstanties en leden van de gemeenteraden. Bedrijven uit Duitsland en de BeNeLux ondersteunen het project als onderdeel van hun klimaatstrategie.

Meer weten of ook deelnemen aan het bezoek aan het Westerwald? Neem dan contact op met Arine de Bordes van Forliance >

Deel dit bericht
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

Wilt u ook uw klimaatoplossingen delen met onze bezoekers?

Word Partner

Blijf op de hoogte van events en actueel nieuws