Mobiliteitsapp in Haarlem: minder autogebruik en méér fietsen

Energiebesparing

De Stichting Beter op weg zet zich in om het duurzame woon-werkverkeer voor grote en kleine bedrijven gelegen in de Haarlemse Waarderpolder te stimuleren. Aanleiding is groen licht voor de bouw van een fietsbrug over de Industriehaven als directe ontsluiting van het hartje centrum van Haarlem met het Figee terrein in de Waarderpolder. Om werkgevers en werknemers hierin mee te nemen heeft de Gemeente Haarlem het project Beter op weg opgezet.

Woon-werkverkeer

Waar gaat het nu precies om? Het idee is bedrijven, werkgevers en werknemers uit te nodigen om op een andere manier dan met de auto naar het werk te gaan in de Waarderpolder. Het mooiste is om gebruik te maken van de fietsbrug die hartje stad direct met het Figee terrein verbindt, dan wel door gebruik te maken van het OV of nieuwe manieren van vervoer zoals elektrische taxi’s, deelfietsen en meer.

Dé mobiliteitsapp voor woon-werkverkeer

Voor de diverse vervoersopties wordt de app van Livemobility gebruikt die de gebruikers via hun werkgever aangereikt krijgen. Naast de rittenregistratie maken medewerker gebruik van het dashboard wat informatie geeft over het persoonlijke reisgedrag. De app geeft bovendien informatie over hoeveel sneller, duurzamer en fitter je wordt door de fiets boven een ander vervoermiddel te kiezen.

Waarom kiezen voor Livemobility?

Na het vergelijken van verschillende apps bleek Livemobility de enige applicatie met automatische rittenregistratie voor elke vervoersvorm. “Uit ervaring met andere leveranciers wist ik dat het handmatig starten en stoppen van ritten alles behalve ideaal is”, aldus Cees Oostrom (projectleider Beter op weg). Je kunt niet verwachten dat iedere deelnemer dagelijks zijn rit handmatig bijhoudt en dit niet vergeet. Het algoritme van Livemobility is slimmer en zorgt dat medewerkersritten dagelijks automatisch worden toegevoegd aan het project.

De overheid over fietsstimulering

De Nederlandse overheid is voornemens om meer werknemers te laten fietsen. Sterker nog, het is de persoonlijke ambitie van staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat). Zo informeerde zij de kamer middels de Kamerbrief ambitie fiets. “Het is mijn ambitie om te zorgen dat de mensen vlot naar hun werk, school, familie of vrienden kunnen. De fiets levert een belangrijke bijdrage aan de bereikbaarheid, de leefbaarheid en gezondheid. Het zorgt voor minder files en geeft ruimte aan mensen die geen keuze hebben. Daarom wil ik het fietsen stimuleren met als doel dat er 200.000 extra forensen uit de auto gaan en dat we samen 3 miljard meer fietskilometers gaan maken.” Aldus Van Veldhoven.

Veel mensen pakken hun auto van en naar hun werk. Dit terwijl meer dan de helft van de ritten korter is dan 7,5 kilometer. Een prima afstand om te fietsen en de auto te laten staan! Ook bij Beter op weg bleek de gemiddelde woon-werkrit niet af te wijken van dit gemiddelde. Deze deelnemers gaven wij een zetje in de juiste richting door een passende beloning te geven voor de fietsritten. Punten die men kan uitgeven in een webshop op maat. Met verschillende plaatselijke producten die men kan bestellen in deze webshop maken wij fietsen leuk!

Duurzaam de toekomst in

Om het fietsgebruik in het woon-werk verkeer te bevorderen gaat staatssecretaris Van Veldhoven onder andere met grote landelijke werkgevers en het MKB in gesprek. Om zo samen te bepalen hoe bestaande (fiscale) regelingen optimaal benut kunnen worden. Denk hierbij aan de reiskostenvergoeding van 19 cent per km die werknemers kunnen krijgen of het inzetten van de vergoeding voor een nieuwe fiets. Verder geeft de Staatssecretaris aan dat er voorkeur wordt gegeven aan projecten die de overstap van auto naar OV en fiets mogelijk maken. Deze dienen verder te passen bij de regionale aanpak van fietsstimulering waarbij werknemers betrokkenheid voorop staat.

“Dit is exact de aanpak van Livemobility. Wij geloven dat jouw medewerkers de sleutel tot succes hebben. Beleid bepalen zonder hierbij de medewerker te betrekken gaat niet het gewenste resultaat behalen.” Zo legt Wouter de Valk van Livemobility uit. Het resulteerde in Haarlem in maar liefst 2000 spitsmijdingen per maand!

Foto: Livemobility

Gerelateerde artikelen

Aangenaam binnenklimaat en juiste verlichting verbeteren prestaties werkplek

Energiebesparing

Hoge luchtkwaliteit, een aangenaam binnenklimaat en de juiste verlichting bevorderen de gezondheid en de prestaties...

Lees verder

Biobased bouwmaterialen hebben de toekomst 

Energiebesparing

Bij het verduurzamen van woningen is het isoleren van daken met biobased materialen goed te...

Lees verder

Energiebewust en duurzaam ondernemen? Koffiebranderij Hesselink doet het gewoon.

Praktijkverhalen

Gerrit Hesselink komt, zo zegt hij zelf, uit een echt koffiebrandersgeslacht. Hij is de vierde...

Lees verder