Door: Maarten Derksen, 3 april 2017


Nieuw: CO2-compensatie met Fairtrade Carbon Credits

Het Indiase Clean Cookstoves project van Klimaatplein partner FairClimateFund is – als tweede project ter wereld – gecertificeerd volgens de Fairtrade Climate Standard. Daarmee komen Fairtrade gecertificeerde carbon credits voor het eerst beschikbaar op de Nederlandse markt. PLUS heeft de primeur door als eerste in Nederland de CO2-uitstoot van haar supermarkten te compenseren met deze Fairtrade Carbon Credits.

Klimaatprojecten die aan de Fairtrade Climate Standard voldoen, onderscheiden zich met name door betere  sociale en economische voorwaarden te bieden aan de lokale gemeenschappen die de carbon credits genereren, waaronder een Fairtrade minimumprijs, een extra Fairtrade premie en het eigenaarschap van de carbon credits. Deze nieuwe innovatieve standaard werd ontwikkeld door Fairtrade, werelds meest erkende sociale certificatie, en Gold Standard, dé toonaangevende certificatie voor klimaat en ontwikkeling.

Clean Cookstove project van FairClimateFund in India

Het Clean Cookstove project in het district Raichur in India is opgezet door FairClimateFund in samenwerking met JSMBT, een lokale organisatie waarin ruim 7.000 vrouwen zijn vertegenwoordigd. Het project heeft inmiddels aan meer dan 18.000 huishoudens schone houtovens, Chulika’s genaamd, verstrekt en is nu als eerste in Nederland – en als tweede ter wereld – Fairtrade gecertificeerd.

Sinds de start van het project in 2012 is er door klimaatfinanciering een beweging op gang gekomen die de positie van vrouwen én de hele gemeen­schap heeft versterkt. De Chulika’s hebben een direct positief effect op de huishoudens doordat ze tijdsbesparing opleveren, ontbossing voorkomen en bovendien zorgen voor veel minder rook binnenshuis. Daarnaast is er een uitgebreid programma opgezet voor de versterking van de lokale gemeenschappen; van onderwijs en trainingen op het gebied van klimaatverandering, tot aan hygiëne- en gezondheidsprogramma’s en zelfs het aanleggen van moestuinen en zadenbanken.

PLUS heeft primeur in Nederland met Fairtrade CO2-compensatie.

Alle supermarkten van PLUS zijn al sinds 2016 klimaatneutraal door gebruik van groene stroom uit Europese wind, energiebesparende maatregelen en Gold Standard CO2-compensatie. Nu doen zij dit – als eerste in Nederland – met Fairtrade gecertificeerde carbon credits. FairClimateFund en Stichting Max Havelaar zijn heel blij met deze keuze van PLUS en hoopt dat meer organisaties zullen kiezen voor Fairtrade Carbon Credits, de hoogste standaard op het gebied van klimaatcompensatie.

Kies ook voor Fairtrade Carbon Credits!

Wilt u ook uw CO2 uitstoot eerlijk compenseren? Kies dan net als PLUS voor Fairtrade Carbon Credits van FairClimateFund >. U draagt daarmee bij aan het tegengaan van klimaatverandering èn aan het verbeteren van de levens van de allerarmsten.

Foto: FairClimateFund/Deelnemer cookstove project Lakshmi

Deel dit bericht
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

Wilt u ook uw klimaatoplossingen delen met onze bezoekers?

Word Partner

Blijf op de hoogte van events en actueel nieuws