Door: Klimaatplein, 19 mei 2022


Onderzoek: Ontgroeien als strategie om binnen planetaire grenzen te blijven

Hoe kun je als Nederlandse gemeente je milieubeleid zo vormgeven dat de uitwerking ervan volhoudbaar is voor toekomstige generaties? Is economische groei dan nog een strategie die hierbij past of is het beter te ontgroeien? Het onderzoek dat Klimaatplein oprichter Rob van der Rijt samen met enkele kennisinstellingen uitvoerde geeft een overzicht van hoe tien Nederlandse gemeenten hier een antwoord op geven.

Ontgroeien of degrowth in de praktijk

Ontgroeien, of degrowth in het Engels, is een term die de laatste jaren steeds meer zichtbaar is in het wetenschappelijk discours. Maar ook daarbuiten krijgt het in de (sociale) media en bij sommige politieke partijen steeds meer aandacht.

In het laatste IPCC klimaatrapport werd ‘degrowth’ als strategie om klimaatdoelen te halen maar liefst 7 keer genoemd. Degrowth is: een geplande vermindering van overtollig energie- en materialenverbruik om de economie op een veilige en rechtvaardige manier weer in balans te brengen met de levende wereld. In het onderzoek is tien Nederlandse gemeenten gevraagd hoe zij minder materialen en energie verbruiken om zo binnen planetaire en sociale grenzen te blijven.

Onderzoek ontgroeien

Wil je meer weten over de achtergrond van ontgroeien (of degrowth) en waarin het verschilt van bijvoorbeeld groene groei of een circulaire economie? Ben je benieuwd naar of en hoe Nederlandse gemeenten hier invulling aan geven? Lees dan dit onderzoek over ontgroeien > om inzicht te krijgen in de achtergrond en resultaten, maar ook om enkele kritische kanttekeningen en beleidsaanbevelingen tot je te nemen.

Foto: Ondrej Kameniar / Climate Visuals Countdown

Deel dit bericht
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

Wilt u ook uw klimaatoplossingen delen met onze bezoekers?

Word Partner

Blijf op de hoogte van events en actueel nieuws