Personenvervoer

Slim rijden in een zuinige auto

Een auto keuren op klimaatvriendelijkheid kan door te onderzoeken wat het energielabel is (A t/m G), of door te kijken naar de hoeveelheid grammen CO2-uitstoot per kilometer. Op de website van de ANWB is een overzicht te vinden van een top 10 van zuinigste kleine, middelgrote en grote auto’s. Een elektrische auto opgeladen met behulp van groene stroom veroorzaakt geen uitstoot van CO2. Bekijk ook de tips hieronder voor zuinig en klimaatbewust personenvervoer en vraag de dienstverleners op deze pagina naar hun mogelijkheden:

Juiste bandenspanning

Een auto verbruik meer energie bij te zachte banden. Houd daarom een juiste bandenspanning aan waarmee zo’n 2% tot 5% te besparen is op brandstof. Bereken hier zelf wat u kunt besparen aan brandstofkosten en CO2-uitstoot door een juiste bandenspanning te hanteren gecombineerd met een energiezuinige rijstijl.

Energiezuinig rijden

-Schakel bij een personenauto zo vroeg mogelijk over naar een hogere versnelling, en rijd vervolgens zoveel mogelijk met een gelijkmatige snelheid met een laag toerental in die hoogste versnelling. Voor alle auto’s geldt het advies om tussen 2.000 en 2.500 toeren naar een hogere versnelling te schakelen. Kijk daarnaast zo ver mogelijk vooruit en anticipeer op het overige verkeer. Ziet u dat u snelheid moet minderen of stoppen voor een stoplicht, laat dan op tijd het gas los, ontkoppel niet en laat de auto in de versnelling van dat moment uitrollen.

-Bijna iedere auto heeft inmiddels navigatie. Gebruik die voor het bepalen van uw kortste route van A naar B.

-Haal ook overbodig gewicht uit uw auto, verwijder skiboxen en imperial als u ze niet gebruikt en sluit ramen tijdens het rijden. Dit zorgt allemaal voor minder weerstand op de weg waardoor uw brandstofverbruik verder zal afnemen.

-Een elektrische auto opgeladen met behulp van groene stroom veroorzaakt 0 gram CO2 per kilometer.

Flexibel vervoer

Biedt als werkgever (elektrische) poolauto’s of openbare deelauto’s aan voor dienstreizen. Zo kunnen mensen met de fiets of OV naar het werk komen en vanaf daar gebruik maken van een, eventueel elektrische, zuinige deelauto. Ook kan een werkgever de autokilometers gereden in een privéauto afhankelijk maken van de milieukwaliteit van die auto.

Openbaar Vervoer als klimaatvriendelijk mobiliteitsalternatief

Het openbaar vervoer is een van de meest energiezuinige en daarmee klimaatvriendelijkste vervoersmogelijkheden. Zo veroorzaakt het rijden van een kilometer met alle treinen in Nederland 0 gram CO2-uitstoot omdat de elektriciteit wordt opgewekt door windenergie. Het openbaar vervoer brengt reizigers inmiddels snel en veilig naar elke plek in Nederland. Door gebruik te maken van de trein, bus, metro of tram als alternatief vervoersmiddel bent u energiezuiniger en dus klimaatvriendelijker van A naar B gebracht. Kijk en vergelijk eens uw impact op het klimaat met de NS mobiliteitscan.

Met behulp van de OV reisplanner is het mogelijk om van vertrekplaats tot aankomstplaats en op het door u gewenste tijdstip een reis te plannen. Daarmee stemt u alle openbaar vervoersmogelijkheden op elkaar af. En met behulp van de OV-fiets, Greenwheels of taxi is het zelfs mogelijk van deur tot deur vervoerd te worden. Omdat deze dienst ook op de mobiel beschikbaar is kunt u tijdens een reis nog gewenste tijdstip en gewenste aankomstplaats aanpassen.

De voordelen van fietsen

Een fiets veroorzaakt geen uitstoot van broeikasgassen, fietsen is gezond voor lichaam en geest en fietsen is een goedkoop vervoersalternatief. Bespreek eens met uw werkgever wat de mogelijkheden zijn. Meer tips en mogelijkheden vindt u op de website ‘Fietsen scoort voor een beter klimaat‘.

Maak nu de stap naar een groenere onderneming

Ring-Ring®

Fietsen als duurzame
mobiliteitskeus
belonen.

Bespaar hier

Climate Neutral Group

Voor het verduurzamen
van uw mobiliteit.

Bespaar hier

Ecoleon

Duurzame oplossingen
voor infrastructuur
en bedrijfsterreinen.

Bespaar hier

Greenlease

Milieubewust leasen
in schonere auto’s
met CO2-compensatie.

Bespaar hier

Livemobility

Software en app
voor duurzamer
mobiliteit.

Bespaar hier

Nuon

Elektrisch rijden
voor u als
ondernemer.

Bespaar hier