Door: Jan Egberts, 7 juli 2017


Openstelling subsidieregeling SDE+ voor duurzame energie

Deze week heeft minister Kamp de data bekend gemaakt voor de najaarsronde van de SDE+-subsidieregeling voor duurzame energie. Deze zal open staan van 3 oktober tot 26 oktober 2017. Net als de vorige aanvraagronde in maart is er een budget beschikbaar van € 6 miljard. Hiermee komt het totale budget voor 2017 uit op € 12 miljard, een verhoging van € 3 miljard ten opzichte van 2016.

In de voorjaarsronde subsidieaanvragen van afgelopen maart zijn er bijzonder veel zonprojecten ingediend en grotendeels ook al beschikt. Circa 95% van alle aanvragen hadden betrekking op zonnestroomprojecten (projecten waarbij elektriciteit wordt opgewekt door zonnepanelen). Mede naar aanleiding van het grote aantal aanvragen in de categorie zonne-energie in de  aanvraagronde van maart zijn een aantal wijzigingen aangekondigd voor deze categorie:

  • Minder subsidie door het basisbedrag te verlagen van 12,5 Eurocent per kWh naar 11,7 Eurocent per kWh. Door snelle kostendalingen en toename van de schaalgrootte van zonnestroomprojecten wordt verondersteld dat er minder subsidie nodig is.
  • Er wordt onderscheid gemaakt tussen kleinschalige zonnestroomprojecten (minder dan 1 megawattpiek) en grootschalige zonnestroomprojecten (meer dan 1 megawattpiek).

Voor kleinschalige zonnestroomprojecten wordt de ingebruikname-termijn teruggebracht van 3 naar 1,5 jaar.  Hiermee wordt voorkomen dat projecten die niet tot productie leiden teveel beslag leggen op het budget. Bovendien kunnen deze projecten door de kortere termijn van ingebruikname al bijdragen aan de doelstelling van het Energieakkoord om in 2020 14%  hernieuwbare energie op te wekken in Nederland.

Gelet op het hoge beschikbare budget van €6 miljard voor deze aanvraagronde blijft het voor energie-intensieve ondernemingen interessant om nu te investeren in zonnepanelen voor de opwekking van elektriciteit en met succes gebruik te maken van de SDE+-regeling.

Neemt u voor meer informatie gerust contact > met mij of een van mijn collega’s op. In de subsidiewijzer energiebesparing en duurzame opwekking > op het Klimaatplein tref je nog meer relevante ondersteuningsmaatregelen vanuit de overheid.

Foto: Shutterstock T.W. Urk

Deel dit bericht
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Wilt u ook uw klimaatoplossingen delen met onze bezoekers?

Word Partner

Blijf op de hoogte van events en actueel nieuws