Door: Klimaatplein, 11 november 2019


Seminar Klimaatplein: CO2-prijs van €700,- per ton doet recht aan maatschappelijke kosten klimaatverandering

Afgelopen donderdag bezochten ruim 700 gasten het Brabantse Energiefestival. Klimaatplein organiseerde er het seminar ‘CO2-beprijzing, wat gaan we betalen?’. Vanuit onderzoek van het Klimaatverbond en de praktijkervaring van het Klimaatplein kregen deelnemers te horen wat de huidige status is rondom het beprijzen van CO2-uitstoot.

€700,- per ton CO2-uitstoot

Na een welkomstwoord en introductie van Klimaatplein oprichter Rob van der Rijt ging het woord naar Thijs de la Court van het Klimaatverbond. Thijs sprak over de voorbeeldfunctie die de overheid heeft wanneer het gaat om het halen van de klimaatdoelen. Door rekening te houden met de uitstoot van CO2 die met haar ingekochte goederen en diensten gepaard gaan, kan de overheid de markt stimuleren om duurzamer te produceren. Door bij die inkoop te rekenen met een interne prijs op CO2 kunnen overheden en bedrijfsleven zich alvast voorbereiden op reële CO2-beprijzing.”

Het Klimaatverbond heeft maandenlang onderzoek gedaan naar wat die interne rekenprijs op CO2 moet zijn om alle maatschappelijke kosten van klimaatverandering mee te nemen. En zij komt uit op een prijs van €700,- per ton CO2. Die prijs zou meegerekend moeten worden bij aankoop- en investeringsbeslissingen door overheden en bedrijven.

De onderzoekers Thijs de la Court en Dieuwertje Walch van het Klimaatverbond hebben een essay gepubliceerd over hun zoektocht naar de juiste prijs op CO2. Op dat essay kan worden gereageerd, het staat hier open voor commentaar.    

CO2-beprijzing in de praktijk 

Na het Klimaatverbond sprak Rob van der Rijt van het Klimaatplein over het praktijkonderzoek naar CO2-beprijzing. Tot nu toe nemen 15 MKB-bedrijven hier aan deel. Zij krijgen inzicht in wat de eigen uitstoot van CO2 is en wat zij aan extra kosten zouden hebben bij een prijs van €60,- per ton. De ervaring tot nu toe is dat deze bedrijven, dankzij dat inzicht en wat begeleiding bij het reduceren van die CO2-kosten, flink gaan besparen op het verbruik van fossiele brandstoffen.

Energie besparen en duurzaam opwekken zijn dan dé middelen om direct de eigen uitstoot van CO2 te verminderen. En dat leidt dan ook vaak tot minder energiekosten en het halen van andere organisatiedoelen. Hier vindt u een overzicht van de huidige twaalf deelnemers aan het CO2-onderzoek.

Op het podium stond de vertegenwoordiging van een drietal Brabantse bedrijven die deelnemen aan het CO2-beprijzingsonderzoek. Zij gaven aan waarom zij meedoen aan dit onderzoek en wat het ze tot nu toe aan besparingen gebracht heeft. 

Hieronder vindt u een fotoverslag van het Energiefestival en de bijeenkomst van het Klimaatplein.
Fotografie: Mira van der Hagen

Deel dit bericht
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Wilt u ook uw klimaatoplossingen delen met onze bezoekers?

Word Partner

Blijf op de hoogte van events en actueel nieuws