Door: Klimaatplein, 8 januari 2018


Tien procent stroomverbruik 2017 duurzaam opgewekt

In 2017 is er meer stroom duurzaam opgewekt dan het jaar daarvoor. De stroomproductie uit zon steeg 40 procent dankzij flink meer zonnepanelen in Nederland. De productie van windstroom ging bijna eenderde omhoog. Deze stijging komt voor een fors deel voor rekening van windpark Gemini boven de Waddeneilanden. De productie van dit park telde voor het eerst het gehele jaar mee.

Dat blijkt uit jaarcijfers van energieopwek.nl. Dit is een initiatief van het Energieakkoord in samenwerking met EnTranCe, Tennet, Gasunie en Netbeheer Nederland. De site laat actueel zien wat er in Nederland aan duurzame energie uit zon, wind en biogas wordt opgewekt.

Tien procent duurzame stroom

Met zon is er dit jaar 2,1 TWh (Terra Wattuur) opgewekt tegen 1,5 TWh het jaar ervoor. Dat is een stijging van 40 procent. De windmolens leverden 10,9 TWh tegen 7,9 TWh in 2016. Dat is een plus van 30 procent. Nederland gebruikt jaarlijks 120 TWh aan stroom. Daarvan is dit jaar dus 10% met zon en wind duurzaam opgewekt.

Topmaand oktober

De hoeveelheid windenergie was maximaal in oktober met 1,33 TWh en minimaal in augustus met 0,63 TWh. De beste zonnemaanden waren traditiegetrouw mei, juni en juli met elk 0,30 TWh. De wintermaanden januari (0,06 TWh), november (0,07 TWh) en december (0,05 TWh) waren zoals gewoonlijk matig.

De beste maand voor duurzame opwekking met wind en zon was oktober met 1,45 TWh. In die maand werd ook het dagrecord neergezet. Op 5 oktober konden meer dan 900.000 huishoudens van duurzame energie voorzien worden.

De slechtste maand voor wind en zon was januari 1,10 TWh. De windopbrengst in januari was heel matig, terwijl deze maand normaal winderig is.

Biogas stabiel

Energieopwek.nl laat ook de hoeveelheid in Nederland geproduceerd biogas zien. Afgelopen jaar was dat 3.0 TWh; gelijk aan het vorige jaar. Deze 3 TWh is ruimschoots meer dan de opbrengst van de zonnepanelen in Nederland. Maar dat zou volgend jaar weleens kunnen gaan veranderen. Want zon is momenteel booming. Biogasprojecten blijven daarbij achter.

Is uw onderneming geĆÆnteresseerd in het opwekken van duurzame stroom? Check dan eens deze mogelijkheden >

Deel dit bericht
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

Wilt u ook uw klimaatoplossingen delen met onze bezoekers?

Word Partner

Blijf op de hoogte van events en actueel nieuws