Verduurzamen van laboratoriums levert veel energiewinst op

CO2-neutraal ondernemen

Charles River Laboratories in ‘s-Hertogenbosch neemt deel aan het project Gebouw vol Energie. Het bedrijf onderzoekt hoe ze gebouwen energiezuiniger en op den duur energieneutraal kunnen maken. Een eerste conclusie: een kantoor is iets heel anders dan een werkruimte of laboratorium.

Maurice Baltus, facility manager bij Charles River Laboratories: “In een kantoor kun je ’s nachts de temperatuur verlagen en ’s ochtends pas de verwarming weer aanzetten. In onze laboratoriumruimtes gaat dat niet, daar moet de temperatuur constant op 18 tot 20 graden blijven. Bovendien, als wij de klimaatbeheersing in die ruimtes kunnen verduurzamen dan heeft dat een veel groter effect dan ledlampen installeren in kantoren.”

Veiligheidsonderzoek

Charles River doet veiligheidsonderzoek aan chemicaliën en geneesmiddelen en heeft drie gebouwen in eigendom op industrieterrein High Techpark ‘s-Hertogenbosch. Het oudste gebouw is van 1980 en het jongste van 2008. “Dat is een wereld van verschil” zegt Liesbeth Segers, Environment, Health and Safety manager bij het bedrijf. “Bij het oudste gebouw hebben we onlangs binnenisolatie aangebracht om energie te besparen. Terwijl bij het nieuwste gebouw uit 2008 meteen een wko-installatie is geïnstalleerd. Maar ook die kan nog efficiënter, daarom hebben we niet al te lang geleden de oorspronkelijke pomp vervangen door een energiezuinige.”

Zuurkasten

Niet alleen de constante temperatuur zorgt voor een hoger energieverbruik in de laboratoriumruimtes. Ook de afzuiging van de lucht kost veel energie. “Maar daarbij hebben we al een flinke slag gemaakt”, zegt Liesbeth Segers. “Vroeger gebruikten we veel meer en grotere zuurkasten. Nu er minder chemicaliën gebruikt worden door de beschikbaarheid van efficiëntere analyse-apparatuur, kunnen de zuurkasten een stuk kleiner uitgevoerd worden. Vroeger werd er 750 m3 lucht per uur afgezogen, nu is dat nog maar 300 m3. Bovendien is het gebruik van minder chemicaliën ook nog eens beter voor de veiligheid.”

Afzuigen bij de bron

Ook op andere gebieden is er winst behaald: de afzuiging van warmte gebeurt nu direct bij de bron. Maar een warmtewisselaar op de lucht die afgevoerd wordt blijft lastig. Maurice Baltus: “We werken met veel losse units die ieder hun eigen afzuiginstallatie hebben. Dat maakt het ook moeilijker om zonnepanelen op het dak te leggen want er zijn een behoorlijk aantal dakdoorvoeren.”

Energieverbruik in kaart brengen

Om een beter inzicht te krijgen gaat een HBO-student bedrijfskunde het energieverbruik van alle apparatuur als afstudeerproject in kaart brengen. Liesbeth Segers: “In onze laboratoria hebben we erg veel apparaten, bijvoorbeeld alleen al zo’n 180 koelkasten. Meten is weten en geeft ons de mogelijkheid om bij te sturen waar het meeste effect bereikt kan worden. Daarom is het belangrijk dat we die gegevens hebben. Op grond daarvan kun je goede besluiten nemen. Sommige apparaten gebruiken zoveel energie dat als je die een uur langer aan laat staan het hele effect van ledverlichting in je kantoor teniet wordt gedaan. Het optimaal gebruiken en plannen van apparatuur is dus ook van groot belang. Hier ligt binnen Charles River ook sterk de focus op.”

Groeiende omzet

“Onze grootste uitdaging voor de komende jaren wordt om het energieverbruik te beperken bij een groeiende omzet. We maken al veel efficiënter gebruik van ruimtes en apparatuur, bijvoorbeeld door te werken met flexplekken en analyses met moderne technologieën te versnellen; in sommige gevallen tot een factor tien sneller. Maar als je omzet verdubbelt dan zal ook je energieverbruik stijgen. Het is belangrijk alles in perspectief te blijven zien.”

Fotobijschrift: In het laboratorium gebruikt men tegenwoordig één zuurkast en twee kleinere zogenaamde afzuigkasten in plaats van drie zuurkasten vroeger. Door de kleinere afmeting werkt deze zeker zo goed en is nu 300 m3/h aan ventilatie nodig i.p.v. 750 m3/h, dus ook minder koeling en verwarming.

Tekst: Frits Buijs
Deze tekst werd voorheen geplaatst op de website van de Bossche Energiecoalitie en is met toestemming van de gemeente ‘s-Hertogenbosch doorgeplaatst op het Klimaatplein.

Gerelateerde artikelen

Circulaire toepassingen en het behalen van science based targets

CO2-neutraal ondernemen

Circulaire toepassingen spelen een belangrijke rol bij het verminderen van de klimaatimpact van een bedrijf....

Lees verder

‘Nu meebewegen betekent grip op energiezekerheid in de toekomst’

CO2-neutraal ondernemen

Terwijl Nederland druk bezig is met verduurzamen, heeft het elektriciteitsnet zijn capaciteit bereikt. Hoe krijgen...

Lees verder

Zo maakt aannemersbedrijf Van der Poel de overstap naar elektrisch rijden

Praktijkverhalen

Twee bedrijfsauto’s, twee heftrucks, een graafmachine van 3800 kilogram, drie personenauto’s en een vacuümunit. Allemaal...

Lees verder