Waar moet je op letten bij de aanschaf van een e-truck?

CO2-neutraal ondernemen

De komst van zero-emissiezones in steden en de elektrificatie van vrachtwagens en bedrijfswagens zet veel transportbedrijven aan het denken. Is het investeren in een e-truck of elektrische bedrijfswagen nu verstandig? En waar moet je op letten bij de aanschaf van een dergelijk voertuig? Klimaatplein partner Kenter deelt hier enkele tips met je.

Analyseer het logistieke proces

In eerste instantie is het belangrijk om te analyseren hoe je logistieke proces eruitziet. Wat ga je vervoeren? In welke gebieden? Hoeveel kilometer moet er worden afgelegd? En niet onbelangrijk: In hoeverre kan het logistieke proces aangepast worden voor het elektrische voertuig? Een e-truck of elektrische bedrijfswagen legt niet dezelfde afstanden af als de dieselvariant, er zal dus anders omgegaan moeten worden met bepaalde routes. Belangrijk hierbij is om ook de zero-emissiezones niet uit het oog te verliezen.

Laadinfrastructuur op orde

Een e-truck of elektrische bedrijfswagen rijdt niet zonder brandstof, oftewel elektriciteit! Er moet dus gekeken worden naar de laadinfrastructuur op je eigen locatie en die van je klanten. Hoeveel voertuigen ben je van plan om aan te schaffen, nu en in de toekomst? De hoeveelheid laadpalen heeft invloed op je energiebehoefte. De aansluiting moet mogelijk verzwaard worden en hierbij kun je je ook nog in netcongestiegebied bevinden, wat betekent dat er geen ruimte op het elektriciteitsnet is.

Gelukkig zijn er altijd mogelijkheden. Kenter denkt hierin graag met u mee. Het in kaart brengen van uw energiebehoefte, contact met de netbeheerder en de installatie van laadpalen of een future-proof energie-infrastructuur. Zij regelen het voor u. Lees hier meer.

Investering en Total Cost of Ownership

Een elektrisch voertuig vraagt uiteraard om een investering. De aanschafprijs van een e-truck of elektrische bedrijfswagen ligt doorgaans hoger dan die van een dieselvoertuig. Toch zijn er verschillende subsidieregelingen waar je gebruik van kunt maken die de investering een stuk aantrekkelijker maken. Daarnaast kun je ervoor kiezen om zelf stroom op te wekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Dat kan de Total Cost of Ownership van een voertuig ook ten goede komen.

Kenter heeft een aantal relevante subsidies voor de verduurzaming van je wagenpark op een rijtje gezet. Lees hier meer.

Chauffeurstrainingen

Alhoewel een elektrisch voertuig in de basis niet heel veel anders opereert dan een normale truck of bedrijfswagen, zijn er wel wat zaken om rekening mee te houden als het gaat om de actieradius. Er zitten verschillende systemen op een e-truck die ten koste van de actieradius kunnen gaan. Denk hierbij aan een hydraulisch systeem voor laden en lossen. Chauffeurs moeten opgeleid worden om het optimale uit het nieuwe voertuig te halen.

Duidelijk stappenplan

Voordat je aan de slag gaat met elektrificatie is het belangrijk om een stappenplan op te stellen. Hierin is het onder andere belangrijk om te kijken naar je locatie, de omvang en groei van het wagenpark, de beoogde laadsnelheid en eventuele mogelijkheden voor slim laden. In het webinar ‘in 8 stappen richting elektrificatie’ neemt expert Elektrische Laadoplossingen Edward Persaud je graag mee in dit proces. Bekijk de video hier.

Gerelateerde artikelen

Circulaire toepassingen en het behalen van science based targets

CO2-neutraal ondernemen

Circulaire toepassingen spelen een belangrijke rol bij het verminderen van de klimaatimpact van een bedrijf....

Lees verder

‘Nu meebewegen betekent grip op energiezekerheid in de toekomst’

CO2-neutraal ondernemen

Terwijl Nederland druk bezig is met verduurzamen, heeft het elektriciteitsnet zijn capaciteit bereikt. Hoe krijgen...

Lees verder

Zo maakt aannemersbedrijf Van der Poel de overstap naar elektrisch rijden

Praktijkverhalen

Twee bedrijfsauto’s, twee heftrucks, een graafmachine van 3800 kilogram, drie personenauto’s en een vacuümunit. Allemaal...

Lees verder