Waar, niet waar, gedeeltelijk waar

Klimaatverandering

In campagnetijd worden uitspraken van politici gecheckt door journalisten. Dat is goed, want het helpt ons om de realiteit te onderscheiden van populisme, geloof of leugentjes. De opwarming van de aarde is een feit. Sinds 1900 is de temperatuur op aarde gemiddeld met  0,74 °C gestegen. In Nederland verliep de opwarming sinds 1950 twee keer zo snel. Engeland heeft de natste zomer in 100 jaar achter de rug en in Nederland valt in juli ieder jaar meer regen. Het noordpoolijs smelt inmiddels 3 x zo snel als de computermodellen voorspellen.

Soms zijn de feiten nog niet meetbaar. Gaan we met z’n allen de feiten afwachten? Er is sterke consensus dat de opwarming van de aarde wordt veroorzaakt door de uitstoot van broeikasgassen door de mens. Modelberekeningen geven aan dat de temperatuur met 1,1 °C tot 6,4 °C stijgt tussen 1990 en 2100. Een temperatuurstijging van meer dan 2 °C brengt grote veranderingen met zich mee voor mens en milieu, door zeespiegelstijging, toename van droogte- en hitteperioden, extreme neerslag en andere effecten. Het lijkt erop dat we hier dit jaar al iets van meemaken: een extreem natte zomer in Nederland en hittegolven in Griekenland, India en Amerika.

Wat gaan we doen? Ik ben ervan overtuigd dat “iets” doen beter is dan “niets” doen. We moeten niet wachten op de dag dat de opwarming met 2°C een feit is. Daarvoor staat er teveel op het spel. Laten we doorbouwen op wat we al doen, bijvoorbeeld bij rioolwaterzuivering. Hier geldt: de vervuiler betaalt. Ieder huishouden betaalt voor het verwerken van hun afvalwater. Het is meer dan logisch dat we ook gaan betalen voor onze uitstoot van broeikasgassen.

Wat ga jij doen? Jij, ik en de bedrijven waarvoor wij werken, kunnen nu beginnen met het uitstoot verminderen door het besparen op energie. We kunnen investeren in zonnepanelen en zonneboilers. En iedereen kan z’n uitstoot van broeikasgassen verminderen door te compenseren.

Het FairClimateFund levert certificaten voor CO₂-compensatie. Wij kopen deze certificaten van gezinnen in India en Zuid-Afrika. Deze gezinnen koken op biogas of verbeterde oventjes en realiseren daardoor minder CO₂-uitstoot. Ze certificeren deze CO₂-reductie volgens de hoogste “Gold” Standard en verkopen deze certificaten aan ons. Wij verkopen deze certificaten aan bedrijven en particulieren wereldwijd. Deze – veelal arme- huishoudens verdienen hiermee een extra inkomen, dat hard nodig is om rond te kunnen komen in tijden van klimaatverandering, onzekere oogsten en droogte.

Zo betalen we voor het verminderen van onze, nog niet te reduceren, uitstoot van broeikasgassen. Aan gezinnen in ontwikkelingslanden die dit voor ons doen. Dàt zou een feit moeten zijn.

Foto: R. Morijn/Shutterstock.com

Gerelateerde artikelen

Concrete gevolgen van klimaatverandering in het jaar 2021

Klimaatverandering

Van hittegolven en orkanen in de VS tot overstromingen in Europa en China. Extreem weer...

Lees verder

Zee-ijs Noordpool daalt weer. Wat kunnen we er tegen doen?

Klimaatverandering

Elk jaar doorloopt het zee-ijs op de Noordpool een seizoenscyclus. Het groeit in oppervlakte en...

Lees verder

Klimaatverandering is niet het probleem, maar de opwarming van de aarde wel

Klimaatverandering

De zon verwarmt dagelijks onze aarde en de aarde straalt die warmte normaal gesproken weer...

Lees verder