Wageningse studenten organiseren eerste Biobased Economy ‘SymbioSUM’

CO2-neutraal ondernemen

Een groep van 18 masterstudenten van Klimaatplein partner Wageningen Universiteit werkt al ruim een jaar aan de organisatie van een driedaagse happening, ‘SymbioSUM’. De titel staat voor de symbiose en de som van een conferentie en een denktank. SymbioSUM vindt plaats van 28 tot 31 augustus. Het gaat om niets minder dan ‘het first international Biobased Economy student symbiosum’ – geen traditioneel congres, aldus organisator Mario Beck.

De conferentie start ‘traditioneel’ met keynote-speakers als Arthur Mol, (rector magnificus Wageningen University), Roel Bol (Ministerie Economische Zaken), Michael Carhus (Nova Institute, Hurth, bij Keulen) en Johan Sanders (Food & Biobased Research). De rest van het programma brengt de nodige vernieuwing op de congresvloer. Zo vindt bijvoorbeeld een SmS-diner plaats voor studenten (students meet students).

Ook voor bedrijven

Zowel eind-bachelor, masterstudenten en beginnende PhD-studenten worden verwacht – vanuit verschillende disciplines in binnen- en buitenland. Behalve studenten zijn ook bedrijven en instituten welkom. “Met korte pitchachtige TEDx-lezingen kunnen bedrijven, waaronder twee multinationals, en professionals sparren over uitdagingen en oplossingen in de Biobased Economy”, aldus Mario Beck, die het congres samen met collega-studenten in zijn vrije tijd organiseerde. Biobased Inspirational Stands (BioBIS) heet dit programmaonderdeel.

Studenten van nu, experts van morgen

biobased duurzame economie klimaatHet is geen vrijblijvende aangelegenheid. Vanaf half juni verdiepen de studenten zich in de inhoud van cases, tools en interviewtechnieken om zo scherp mogelijk voor de dag te komen. Zowel studenten als bedrijven kunnen zich nog opgeven voor een plekje op BioBIS.

Beck, master student biotechnologie, is tijdens zijn vooropleiding in Duitsland gefascineerd geraakt door de circulaire, Biobased Economy. Zijn keuze voor Wageningen Universiteit was logisch. “Nederland en Wageningen voorop doen geweldig werk in het stimuleren van biobased initiatieven.”

Pratend met medestudenten kwam Beck er echter achter dat er onder studenten weinig bewustzijn is van de mogelijkheden van biobased oplossingen. “Niet alleen als maatschappelijk nuttige toepassingen zoals bioplastics maar ook carrièremogelijkheden voor hen zelf. Wij willen ambitieuze studenten in contact brengen met bedrijven en zo de groei naar een Biobased Economy versnellen. Door ons initiatief worden de studenten van nu de experts van morgen.”

Opschaling en bewustzijn samenleving

Plastic verpakkingen, verf, smeermiddelen zijn de bekende producten die nu nog op basis van fossiele olie worden vervaardigd. In veel gevallen kan dat al op basis van biomassa. Er moet nog veel onderzoek plaatsvinden, aldus Beck. “We moeten onszelf niet kwetsbaar maken door voedselgewassen als basis te nemen, maar alleen organisch afval gebruiken als startmateriaal voor de nieuwe producten. Daarbij moet het zakje om de aardappelen of de wikkel om een tijdschrift snel composteren, maar je mobiele telefoon en je auto uiteraard niet.”

Beck en mede-initiatiefnemer Bart Emons begonnen aan het idee voor het SymbioSUM nadat ze veel experts hadden gevraagd wat nu de grootste uitdagingen zijn voor de Biobased Economy. De gemeenschappelijk mening is dat opschalingsproblemen en de concurrentie met de conventionele op olie gebaseerde producten tot de grootste problemen behoren. “Het tekort aan bewustzijn in de samenleving staat eveneens in de top drie”, zegt Beck. “En daar willen wij met dit SymbioSUM wat aan doen.”

Wilt u meer weten over het SymbioSUM? Kijk dan op: www.ibbess.org

Bron foto: WUR

Gerelateerde artikelen

Circulaire toepassingen en het behalen van science based targets

CO2-neutraal ondernemen

Circulaire toepassingen spelen een belangrijke rol bij het verminderen van de klimaatimpact van een bedrijf....

Lees verder

‘Nu meebewegen betekent grip op energiezekerheid in de toekomst’

CO2-neutraal ondernemen

Terwijl Nederland druk bezig is met verduurzamen, heeft het elektriciteitsnet zijn capaciteit bereikt. Hoe krijgen...

Lees verder

Zo maakt aannemersbedrijf Van der Poel de overstap naar elektrisch rijden

Praktijkverhalen

Twee bedrijfsauto’s, twee heftrucks, een graafmachine van 3800 kilogram, drie personenauto’s en een vacuümunit. Allemaal...

Lees verder