Wat is een ESCo en wat kun je er als bedrijf mee?

Energiebesparing

De energievoorziening van kantoren, huizen en maatschappelijk vastgoed is vaak ontzettend inefficiënt. En dat is gek want energiebesparende maatregelen zijn een van de meest kostenefficiënte manieren om duurzame doelstellingen te halen en het levert direct geld op. Toch laten veel bedrijven en overheidsinstanties enorme kansen liggen. Dit komt vaak omdat er beperkt budget beschikbaar is en het daadwerkelijke rendement onzeker is—zoals al eerder gesteld in een blog > op het Klimaatplein. Daarom is het een interessante optie om het ontwerpen, implementeren en financieren van energiebesparing uit te besteden aan een bedrijf dat daarop toegespitst is—een Energy Service Company (ESCo).

Twee vliegen in één klap

In essentie is een ESCo een bedrijf dat het energiebeheer van een gebouw voor langere periode overneemt, investeert in energiebesparende maatregelen en al het onderhoud pleegt. In een zogenoemd prestatiecontract wordt vastgelegd dat de ESCo verantwoordelijk is voor het behalen van energiebesparingen en een beter comfort voor de gebruiker. Een ESCo-constructie slaat twee vliegen in één klap: het is geheel kosteloos én van hoge kwaliteit. Dat laatste komt doordat de ESCo verantwoordelijk is voor het ontwerp, implementatie en onderhoud van het hele energiesysteem. Zo kan de ESCo kiezen voor een integrale aanpak en degelijke oplossingen met een lange levensduur. Bovendien zit er in het contract een bonus/malus structuur, zodat de ESCo zal streven naar zo hoog mogelijke efficiëntie.

Koudwatervrees

Het ESCo concept leent zich goed voor veeleisende publieke ruimtes zoals scholen en ziekenhuizen, maar ook voor kantoorpanden en appartementencomplexen. ESCo’s zijn dan ook razend populair in landen als China en de VS, maar ook in Europese landen wordt het steeds populairder. Maar tot nu toe blijft Nederland achter. Waarom kiezen Nederlanders nog niet voor—gratis—energiebesparing? Volgens experts hebben veel Nederlanders koudwatervrees. Er is te weinig bekendheid met het concept en daardoor veel wantrouwen. Voor overheden is het lastig om de organisatorische veranderingen te maken, maar ook bedrijven moeten wennen aan dit nieuwe model. Financiers zijn ook vaak nog niet afgesteld op ESCo’s en lopen op tegen relatief hoge transactiekosten voor kleinschalige projecten.

Succesvolle pilotprojecten

Gelukkig wordt de angst onder opdrachtgevers & opdrachtnemers steeds kleiner, mede vanwege succesvolle pilotprojecten. De ervaring die is opgegaan in het binnen- en buitenland wordt gebruikt om ESCo’s te fine-tunen. Zo zijn de contracten tegenwoordig simpeler en gestandaardiseerd. Wij proberen vanuit Klimaatplein nu de ontwikkeling te versnellen door bedrijven en instellingen te informeren over de mogelijkheden en de juiste partijen bij elkaar te brengen.

Nieuwe mindset

ESCo’s zijn onderdeel van een nieuwe manier van denken die hard nodig is om vorm te geven aan de transitie naar een duurzame maatschappij. Er is namelijk zoveel meer mogelijk wanneer er meer gedacht wordt vanuit de Total Cost of Ownership in plaats van alleen de aanschafkosten. Dit vereist een nieuwe mindset en een lange termijnvisie. Voor langdurige samenwerking in een ESCO is vertrouwen nodig en duidelijke afspraken. Klimaatplein partner Enven Green Energy is een van de partijen in Nederland die voor vastgoedprojecten over duurzame energievoorziening adviseert, maar ook ontwikkelt, financiert, implementeert en exploiteert. Zij werken daarbij nauw samen met ontwikkelaars, beheerders, eigenaren en adviesbureaus.

Enven Green Energy

Wenst u meer informatie over de mogelijkheden van Enven Green Energy? Neem dan contact op met Alex van der Avoort via mail of mobiel: 06-2871 5169.

Bron foto: Citymarketing Tilburg

Gerelateerde artikelen

Aangenaam binnenklimaat en juiste verlichting verbeteren prestaties werkplek

Energiebesparing

Hoge luchtkwaliteit, een aangenaam binnenklimaat en de juiste verlichting bevorderen de gezondheid en de prestaties...

Lees verder

Biobased bouwmaterialen hebben de toekomst 

Energiebesparing

Bij het verduurzamen van woningen is het isoleren van daken met biobased materialen goed te...

Lees verder

Energiebewust en duurzaam ondernemen? Koffiebranderij Hesselink doet het gewoon.

Praktijkverhalen

Gerrit Hesselink komt, zo zegt hij zelf, uit een echt koffiebrandersgeslacht. Hij is de vierde...

Lees verder