Door: Klimaatplein, 10 november 2016


Wat is een ESCo en wat kun je er als bedrijf mee?

De energievoorziening van kantoren, huizen en maatschappelijk vastgoed is vaak ontzettend inefficiënt. En dat is gek want energiebesparende maatregelen zijn een van de meest kostenefficiënte manieren om duurzame doelstellingen te halen en het levert direct geld op. Toch laten veel bedrijven en overheidsinstanties enorme kansen liggen. Dit komt vaak omdat er beperkt budget beschikbaar is en het daadwerkelijke rendement onzeker is—zoals al eerder gesteld in een blog > op het Klimaatplein. Daarom is het een interessante optie om het ontwerpen, implementeren en financieren van energiebesparing uit te besteden aan een bedrijf dat daarop toegespitst is—een Energy Service Company (ESCo).

Twee vliegen in één klap

In essentie is een ESCo een bedrijf dat het energiebeheer van een gebouw voor langere periode overneemt, investeert in energiebesparende maatregelen en al het onderhoud pleegt. In een zogenoemd prestatiecontract wordt vastgelegd dat de ESCo verantwoordelijk is voor het behalen van energiebesparingen en een beter comfort voor de gebruiker. Een ESCo-constructie slaat twee vliegen in één klap: het is geheel kosteloos én van hoge kwaliteit. Dat laatste komt doordat de ESCo verantwoordelijk is voor het ontwerp, implementatie en onderhoud van het hele energiesysteem. Zo kan de ESCo kiezen voor een integrale aanpak en degelijke oplossingen met een lange levensduur. Bovendien zit er in het contract een bonus/malus structuur, zodat de ESCo zal streven naar zo hoog mogelijke efficiëntie.

Koudwatervrees

Het ESCo concept leent zich goed voor veeleisende publieke ruimtes zoals scholen en ziekenhuizen, maar ook voor kantoorpanden en appartementencomplexen. ESCo’s zijn dan ook razend populair in landen als China en de VS, maar ook in Europese landen wordt het steeds populairder. Maar tot nu toe blijft Nederland achter. Waarom kiezen Nederlanders nog niet voor—gratis—energiebesparing? Volgens experts hebben veel Nederlanders koudwatervrees. Er is te weinig bekendheid met het concept en daardoor veel wantrouwen. Voor overheden is het lastig om de organisatorische veranderingen te maken, maar ook bedrijven moeten wennen aan dit nieuwe model. Financiers zijn ook vaak nog niet afgesteld op ESCo’s en lopen op tegen relatief hoge transactiekosten voor kleinschalige projecten.

Succesvolle pilotprojecten

Gelukkig wordt de angst onder opdrachtgevers & opdrachtnemers steeds kleiner, mede vanwege succesvolle pilotprojecten. De ervaring die is opgegaan in het binnen- en buitenland wordt gebruikt om ESCo’s te fine-tunen. Zo zijn de contracten tegenwoordig simpeler en gestandaardiseerd. Wij proberen vanuit Klimaatplein nu de ontwikkeling te versnellen door bedrijven en instellingen te informeren over de mogelijkheden en de juiste partijen bij elkaar te brengen.

Nieuwe mindset

ESCo’s zijn onderdeel van een nieuwe manier van denken die hard nodig is om vorm te geven aan de transitie naar een duurzame maatschappij. Er is namelijk zoveel meer mogelijk wanneer er meer gedacht wordt vanuit de Total Cost of Ownership in plaats van alleen de aanschafkosten. Dit vereist een nieuwe mindset en een lange termijn visie. Voor langdurige samenwerking in een ESCO is vertrouwen nodig en duidelijke afspraken. Klimaatplein helpt dit proces door als onafhankelijke facilitator relaties te leggen tussen de bouwers, de financiers en de gebouweigenaren.

Wenst u meer informatie over úw mogelijkheden? Bel of mail ons dan met uw vraag >

Bron foto: Citymarketing Tilburg

Deel dit bericht
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

Wilt u ook uw klimaatoplossingen delen met onze bezoekers?

Word Partner

Blijf op de hoogte van events en actueel nieuws