Door: Jan Egberts, 22 augustus 2019


Welke subsidies maakten duurzame bedrijfsvoering de Kruidenaer mogelijk?

De naam van deze onderneming uit Etten-Leur geeft het al goed aan: De Kruidenaer levert kruiden. In de loop der jaren is het assortiment van De Kruidenaer uitgebreid naar op dit moment bijna 30 verschillende soorten zoals basilicum, dille en oregano. Een aantal nieuwe soorten is in ontwikkeling. Wij hebben vanuit de Breed & Partners zorg gedragen voor het subsidie-advies waardoor verdere verduurzaming en innovatie binnen dit bedrijf nu werkelijkheid is geworden. 

Telen op water

Sinds de oprichting wordt er bij De Kruidenaer voortdurend geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling. Een mooi voorbeeld is het telen van kruiden op water. Hoewel deze techniek tegenwoordig niet uniek meer is, liepen oprichters Christ en Jacqueline Monden hiermee in 2011 voorop in hun sector. Het telen op water biedt veel voordelen ten opzichte van traditionele teelttechnieken. Zo wordt er aanzienlijk minder water, mest en substraat verbruikt. Dankzij de positieve resultaten is deze techniek in de loop der tijd op steeds grotere schaal binnen de organisatie toegepast.

Innovatieve activiteiten

Voor het onderzoek naar het telen op water vroeg mijn collega Frank André Becker een WBSO subsidie aan, maar daar bleef het niet bij. Een MIT-haalbaarheidsproject en een MIT-R&D-samenwerkingsproject volgde. Via beide subsidieregelingen worden innovatieve activiteiten in het Nederlandse bedrijfsleven gestimuleerd. De Kruidenaer blijft continu bezig om de teeltomstandigheden en technieken te verbeteren, zolang het maar ten goede komt aan de kwaliteit. “De kwaliteit van onze kruiden is het allerbelangrijkste. Daarom zijn wij altijd bezig om te bedenken hoe we ons product kunnen verbeteren. Pas daarna gaan we kijken of het financieel haalbaar is”, licht Christ toe.

Duurzame bedrijfsvoering

Net als innoveren is een duurzame bedrijfsvoering ook cruciaal voor de Kruidenaer. Christ: “Wij willen ons steentje bijdragen aan een beter milieu, bijvoorbeeld door gebruik te maken van zonnepanelen, ledverlichting en een meerlaags teeltsysteem. Maar niet alleen wijzelf vinden dat belangrijk, ook de afnemer hecht steeds meer waarde aan een duurzame productie.” De SDE+, de Energie-Investeringsaftrek en de MIA en Vamil maken het duurzaam ondernemen voor De Kruidenaer financieel een stuk aantrekkelijker.

Ook op zoek naar subsidieadvies?

Houdt u zich bezig met innovatie of duurzaam ondernemen? En bent u benieuwd naar de subsidiemogelijkheden voor uw organisatie? Neem dan hier vrijblijvend contact op met mij op!

Deel dit bericht
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

Wilt u ook uw klimaatoplossingen delen met onze bezoekers?

Word Partner

Blijf op de hoogte van events en actueel nieuws