Wellantcollege spoelt tijd vooruit om maximaal energie te besparen

Energiebesparing

Met 31 locaties en 13.000 leerlingen en studenten is Wellantcollege de grootste vmbo- en mbo-opleider van Europa in voeding, klimaat en welzijn van mens en dier. Als groene opleider wordt uiteraard ook op een slimme manier met de eigen schoolgebouwen omgegaan. “Met 31 locaties willen we graag actief inzetten op energiebesparingen”, stelt manager Huisvesting & Inkoop Thomas Nobel. “We kijken verder dan slimme maatregelen op de korte termijn. Ons toekomstbeeld? Compacte schoolgebouwen, zo min mogelijk leegstand én heel veel ondernemers die van nature duurzaam denken en handelen.”

Deze uitspraak is typerend voor de aanpak van Wellantcollege. Het schoolbestuur is niet zozeer bezig met de korte termijn, maar heeft de blik strak op de toekomst gericht. “Dat moet ook. Alle gebouwen en vastgoed zijn ons eigendom. Slimme keuzes in het hier en nu hebben een positieve invloed op onze toekomst. We kunnen ons geld maar één keer uitgeven. Dat doen we op een manier die economisch én ecologisch verantwoord is. Met 31 locaties is een overkoepelende en vooruitziende blik noodzakelijk.”

Hoe omgaan met oud gebouw?

Neem de onderwijslocatie van Wellantcollege in Houten, een locatie met een uitgebreid aanbod aan moderne groene opleidingen. Thomas Nobel: “Vastgoedtechnisch is dit zeker niet onze meest duurzame locatie. Energetisch is het zelfs een lastig verhaal. Het gebouw is groot en dertig jaar oud. Het is niet sloopwaardig, maar hier veel extra geld in steken, is financieel gezien ook geen verstandige keuze. Natuurlijk proberen we op deze locatie energie te besparen. Toch is het financieel onaantrekkelijk om het dak vol met zonnepanelen te leggen. Wel hebben we er een paar in de tuin, om onze leerlingen inzicht te geven in het besparingspotentieel.”

Energieneutraal als standaard

Daartegenover staat dat Wellantcollege eigenaar is van een aantal energieneutrale gebouwen. “Energieneutraal is voor nieuwbouw onze standaard. Voor minder doen we het niet. Onze nieuwe schoolgebouwen hebben allemaal zonnepanelen, bewegingsmelders, daglichtafhankelijke regeling van verlichting, warmte- en koudeopslag in de bodem, driedubbel-glas, led-verlichting en ga zo maar door. Tijdens het herontwikkelproces van nieuwbouw is er ook geen discussie mogelijk: we leggen bij onze aannemers neer dat we een energieneutraal gebouw willen en daarmee uit.”

Handelen vanuit groter perspectief

Er is binnen Wellantcollege dus een grote diversiteit aan gebouwen; hoe ga je hiermee om? Thomas Nobel: “Wij focussen ons op de output en outcome. Op de lange termijn willen we zoveel mogelijk energie besparen. We kijken zelfs dertig tot veertig jaar vooruit. Dan heeft het geen zin om je te richten op de details. We handelen altijd vanuit het bredere perspectief. Wij willen een zo klein mogelijke ‘ecologische footprint’ achterlaten door compact te bouwen en te zorgen voor zo min mogelijk leegstand.”

Inspirerende slimme meters

Dat neemt niet weg dat Wellantcollege ook praktisch met besparingsmaatregelen bezig is. Inzicht in hoe de schoolgebouwen presteren is leidend. “Ik moet toegeven dat ik eerst sceptisch was over het energetisch monitoren van alle locaties. Dit blijkt echter ontzettend inspirerend. Zien wat het oplevert om in vakanties niet te stoken, het licht uit te doen als er niemand op school is en uit te zoeken waarom een locatie veel meer water gebruikt dan andere, resulteert in uitzicht op aanzienlijke besparingen. Een extreem verlicht gebouw, waar we een deel van de overtollige verlichting simpelweg uitschakelden, scheelde al 30% aan elektraverbruik”, vertelt Thomas Nobel.

Terug naar de basis

“Er valt voor scholen en bedrijven nog ontzettend veel te besparen”, is zijn overtuiging. “Natuurlijk is laaghangend fruit interessant. Door zaken te monitoren én je gezonde verstand te gebruiken, kan iedereen energie besparen.” Hij blijft echter ook terugvallen op die integrale blik. “Er is in onderwijsland op veel plekken leegstand en er zijn veel gebouwen met een beperkte bezetting. Al die scholen vragen wel blijvend onderhoud en energie. Wat als we alles op alles zetten om compacter te bouwen? Minder vierkante meters leiden tot meer budget voor duurzame keuzes en materialen. Zo maken we Nederland nog duurzamer.”

Denk aan de informatieplicht energiebesparing

Bedrijven en instellingen die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas(equivalent) per jaar verbruiken, moeten voor 1 juli 2019 voldoen aan de informatieplicht energiebesparing. Krijg via de Wetchecker inzicht in de energiebesparingsverplichtingen van uw bedrijf.

Fotografie: Sanne van den Elzen

Gerelateerde artikelen

Aangenaam binnenklimaat en juiste verlichting verbeteren prestaties werkplek

Energiebesparing

Hoge luchtkwaliteit, een aangenaam binnenklimaat en de juiste verlichting bevorderen de gezondheid en de prestaties...

Lees verder

Biobased bouwmaterialen hebben de toekomst 

Energiebesparing

Bij het verduurzamen van woningen is het isoleren van daken met biobased materialen goed te...

Lees verder

Energiebewust en duurzaam ondernemen? Koffiebranderij Hesselink doet het gewoon.

Praktijkverhalen

Gerrit Hesselink komt, zo zegt hij zelf, uit een echt koffiebrandersgeslacht. Hij is de vierde...

Lees verder