Zomervakantie verschuift vanwege klimaatverandering

Klimaatverandering

Tijdens het Jaarlijks Overleg voor Klimaatverandering en Educatie is vastgesteld dat vanaf dit jaar de zomervakantie enkele maanden wordt verschoven. Vanwege de klimaatverandering worden de zomers inmiddels te nat en te heet om kinderen een ‘zomerse’ vakantiemogelijkheid te bieden. De zomervakantie verschuift van de traditionele periode juli-augustus naar de maanden september-oktober.

Klimaatverandering
De natte zomers van de laatste jaren passen goed in het beeld van klimaatverandering. Volgens de klimaatmodellen neemt de neerslag de komende eeuw alleen maar verder toe. In de zomer is vooral het steeds warmer wordende zeewater verantwoordelijk voor de toegenomen neerslag.

Opwarming van de aarde
Ondanks alle regen in Nederland zal bij dit tempo van het uitstoten van broeikasgassen de gemiddelde temperatuur op aarde nog 4 á 5 graden stijgen. Deze opwarming heeft grote gevolgen voor de vruchtbaarheid van de aarde, het in stand houden van de biodiversiteit en het leven van mensen op aarde. Het is noodzakelijk, onder andere door te besparen op energieverbruik en duurzame energie op te wekken, om de uitstoot van het broeikasgas CO2 te verminderen. Hiermee kan dan klimaatverandering binnen de perken blijven.

Verschuiven zomervakantie
Professor Buitjes, voorzitter van het Jaarlijks Overleg voor Klimaatverandering en Educatie omschrijft het besluit als volgt: “Het is eigenlijk best ironisch dat wij als volwassenen nu moeten besluiten om de zomervakantie van onze kinderen te verschuiven vanwege ons eigen onverantwoorde gedrag. We weten al zo lang dat het verbranden van brandstoffen als olie, steenkool en gas klimaatverandering veroorzaakt. Toch hebben we nog niet de noodzakelijke moed getoond om klimaatverandering daadwerkelijk een halt toe te roepen. En dat terwijl de mogelijkheden voor energiebesparing en duurzame opwekking voor het oprapen liggen.”

Bron: het Jaarlijks Overleg voor Klimaatverandering en Educatie (JOKE)

Start hier zelf met energiebesparing en draag zo bij aan het tegengaan van klimaatverandering.

Gerelateerde artikelen

Concrete gevolgen van klimaatverandering in het jaar 2021

Klimaatverandering

Van hittegolven en orkanen in de VS tot overstromingen in Europa en China. Extreem weer...

Lees verder

Zee-ijs Noordpool daalt weer. Wat kunnen we er tegen doen?

Klimaatverandering

Elk jaar doorloopt het zee-ijs op de Noordpool een seizoenscyclus. Het groeit in oppervlakte en...

Lees verder

Klimaatverandering is niet het probleem, maar de opwarming van de aarde wel

Klimaatverandering

De zon verwarmt dagelijks onze aarde en de aarde straalt die warmte normaal gesproken weer...

Lees verder