Duurzaam (ver)bouwen

Bij nieuwbouw of grootschalige renovatie is het mogelijk om een pand energieneutraal te maken. Aandachtspunten zijn dan bijvoorbeeld een zeer goede isolatie, warmteterugwinning uit ventilatielucht, het aanleggen van lage temperatuur verwarmingssystemen (vloer/ wandverwarming) en het verwarmen met een warmtepomp (bij voorkeur WarmteKoudeOpslag).
Zuinige installaties (bijvoorbeeld energiezuinige verlichting en pompen) en zonnepanelen maken het gebouw af, maar er is natuurlijk nog veel meer mogelijk. Kijk eens rond op het Klimaatplein en ontdek uw mogelijkheden.

Duurzaam bouwen begin al bij de ontwerpfase waar gekozen kan worden voor duurzame materialen en energie-efficiëncy. Zie hieronder voor tips en ideeën en vraag de op deze pagina genoemde partners van het Klimaatplein hoe ze u verder kunnen helpen.

Kenmerken van duurzame gebouwen

Duurzame gebouwen onderscheiden zich vaak ook door meervoudig ruimtegebruik en een ligging die heel natuurlijk past binnen de ruimtelijke indeling van de omgeving. Door duurzaam te bouwen voldoen de gebouwen ook na lange tijd nog aan de eisen die u dan stelt, kunnen ze van functie veranderen en blijven ze esthetisch boeiend.

Duurzaam bouwen loont

Duurzaam bouwen loont en kent vele mogelijkheden. Het is mogelijk om tot 50% op energieverbruik te besparen door middel van intelligente gebouw- en installatieconcepten. Start met het zelf opwekken van duurzame energie met behulp van zonne-energie en warmte-koudeopslag. Installeer energiezuinige verlichting en hergebruik ruimtes en materialen. Isoleer de muren, vloer en het dak van uw gebouw en maak gebruik van een hoogrendementsketel. De oplossingen zijn eindeloos en helpen u te besparen op energiekosten.

Bouwkosten en terugverdientijd

Ten opzichte van conventionele bouw ligt de initiële investering iets hoger, maar aantrekkelijke subsidie- en fiscale mogelijkheden compenseren het verschil in bouwkosten. Voeg daarbij de op termijn aanzienlijke besparing op energiekosten en de balans slaat door in het voordeel van duurzaam bouwen. Sommige maatregelen kennen al een terugverdientijd van slechts enkele maanden.

Meteen aan de slag met de juiste partner

Batenburg Techniek

Technisch dienstverlener
voor de energietransitie

Bespaar hier

Censo

Eenvoudig en
investeringsvrij uw
gebouw verduurzamen

Bespaar hier

ING Groenbank

Al aan een groenlening
voor uw duurzame
(nieuw)bouw gedacht?

Bespaar hier

Rabobank

Verduurzaam
uw bedrijfspand.

Verduurzaam hier

HEVO

Experts in verduurzaming
vastgoed van bedrijven
en instellingen.

Bespaar hier

Technische Unie

Technische groothandel
voor slimme en
duurzame oplossingen.

Bespaar hier