Besparen in productieproces

Hoe is binnen uw productie- of industrieel proces te besparen op energie? De mogelijkheden hiervoor zijn onbeperkt! We noemen op deze pagina enkele voorname besparingsmogelijkheden. Maak voor verdieping gebruik van de kennis en kunde van de partners genoemd op deze pagina.

Optimaliseer energieverbruik machines

Meet het energieverbruik van uw machines en stel ze vervolgens af op een betere energie-efficiency. En zet machines uit wanneer ze niet actief deel uitmaken van een productieproces.

Efficiënte afstemming machinepark

Hoe efficiënter de interne logistiek, hoe lager het energieverbruik. Zet machines op logische volgorde fysiek bij elkaar, onderzoek hoe materialen of halffabricaten beter verpakt kunnen worden en evalueer de wijze waarop goederen nu intern worden vervoerd.

Bespaar energie bij perslucht

Bij het comprimeren van lucht naar perslucht komt 96% van de benodigde energie vrij als warmte. De overige 4% zit in de perslucht. Daarnaast ontstaat er drukverlies vanwege transport door lange of te dunne leidingen, bij lekkages of een onjuiste afstelling van de persluchtgedreven apparatuur. Door het gebruik te optimaliseren en warmte terug te winnen is veel te besparen op energieverbruik en kosten. Datzelfde geldt bij een energie-efficiënte besturing van de installatie en goed onderhoud.

Meer weten over een energiezuinige persluchtinstallatie? Lees hier > meer nuttige informatie.

Minder energieverbruik door materiaalbesparing

Ook door de samenstelling van een product te wijzigen is energie te besparen. Dit kan door minder materiaal te gebruiken (dematerialisatie) of door een ander materiaal te gebruiken (materiaalsubstitutie). Bij dematerialisatie haalt u de energiewinst uit het gebruik van minder grondstof per eenheid product. Een voorbeeld hiervan is het reduceren van verpakkingsmateriaal. Bij materiaalsubstitutie vervangt u de ene grondstof voor een andere, energiezuinigere grondstof. Bij grondstofvervanging kunt u ook denken aan de toepassing van gerecyclede materialen, zoals kunststof recyclaat.

Meteen aan de slag met de juiste partner

Geveke Persluchttechniek

Geveke helpt besparen op energiekosten met expertkennis van persluchttechniek

Johan Nooijen  /  Product Manager

Johan Nooijen

Bel mij: (020) 582 91 11