Verlichting

Verlichting is in sommige organisaties verantwoordelijk voor 20% tot 50% van het totale energieverbruik. In winkels kan dat zelfs oplopen tot 70%. Door energiezuiniger, slimmer en met andere technieken te verlichten is veel te besparen op kosten én CO2-uitstoot. Hieronder enkele besparingstips en de partners om direct te starten met energiebesparing:

Niet verlichten is altijd besparen

Onderzoek eens in welke ruimten binnen uw gebouwen vaak onnodig het licht brandt. In veel gebouwen brandt het licht bijvoorbeeld in de toiletten en de bedrijfskantine de hele dag. Bespreek met uw medewerkers de mogelijkheden om dit te voorkomen. Of is dit met bewegings-sensoren of daglichtregeling in- en uit te schakelen? U bespaart hierdoor voor die ruimten al tot 90% op verlichtingskosten en de terugverdientijd ligt op gemiddeld 2 jaar.

Plaats uw verlichting in meerdere groepen

Door de verlichting binnen uw bedrijfspand niet met slechts 1 aan en uit knop te reguleren, maar deze in verschillende groepen te plaatsen, kunt u verlichting afstemmen op aanwezigheid en behoefte van het personeel. Niet iedere ruimte heeft op ieder moment van de dag immers even veel licht nodig.

Besparen op verlichtingskosten

Het energieverbruik bij verlichting door TL-licht wordt veroorzaakt door de TL-buis én het voorschakelapparaat (bij ouderwetse TLD ook wel ‘starter’ genoemd). Vervang, om direct te beginnen met 50% energiebesparing, uw ouderwetse verlichting door LED-verlichting. Eventueel kunt u de armaturen laten hangen door de TL-buizen te vervangen door LED-buizen. Steeds vaker wordt ook het oude armatuur vervangen door een geïntegreerd en geoptimaliseerd LED-armatuur. Dat is zeker het geval bij opbouwarmaturen of renovatie. Over de totale gebruiksduur van LED vallen de kosten daarvoor best mee. De terugverdientijd hangt af van het aantal branduren van de verlichting. Indien dit 50 uur of meer per week is, dan heeft LED t.o.v. TLD gemiddeld een terugverdientijd van 2,5 jaar.

Halogeenspots kunt u in vrijwel alle situaties makkelijk vervangen door LED-spots. U verbruikt 5 keer minder stroom en de spots gaan ook veel langer mee. Vraag onze experts en leveranciers naar de mogelijkheden of vraag meteen een offerte aan! Heeft u klokarmaturen hangen, dan is de besparing zo mogelijk nog groter. Deze lampen, vaak van 400 Watt, worden gewoonlijk vervangen door 150 Watt LED’s die tot 5 keer langer meegaan. Daarboven kunnen de LED’s aangestuurd worden door bewegings- en/of daglichtsensoren.  Afhankelijk van het aantal branduren, is zulke relighting soms binnen 6 maanden terugverdiend. Maak voor het krijgen van een eerste indruk van uw bespaarpotentieel eens gebruik van deze praktische verlichtingscan >. Vraag onze partners hieronder om advies.

Lees hier meer praktische informatie over energiebesparing op verlichting >

Maak nu de stap naar een groenere onderneming

DALEN

Specialist in
energiezuinige
LED verlichting.

Bespaar hier

Lumeco

LED verlichting met
social return én
klimaatneutraal.

Bespaar hier

LedsGoEco

LED verlichting
zonder investering
vooraf.

Bespaar hier