Verlichting

Verlichting kan in sommige organisaties verantwoordelijk zijn voor 70% van het totale energieverbruik. Door energiezuiniger, slimmer en met andere technieken te verlichten is veel te besparen op kosten én CO2-uitstoot. Hieronder enkele besparingstips en de partners om direct te starten met energiebesparing:

Niet verlichten is altijd besparen

Onderzoek eens in welke ruimten binnen uw gebouwen vaak onnodig het licht brandt. Is dit niet met bewegingsensoren in- en uit te schakelen? U bespaart alleen hierdoor al tot 90% op verlichtingskosten en de terugverdientijd ligt op gemiddeld 2 jaar.

Plaats uw verlichting in meerdere groepen

Door de verlichting binnen uw bedrijfspand niet met slechts 1 aan en uit knop te reguleren, maar deze in verschillende groepen te plaatsen, kunt u verlichting afstemmen op aanwezigheid en behoefte van het personeel. Niet iedere ruimte heeft op ieder moment van de dag immers even veel licht nodig.

Besparen op verlichtingskosten

Het energieverbruik bij verlichting door TL-licht wordt veroorzaakt door de TL-buis én het voorschakelapparaat (bij ouderwetse TL ook wel ‘starter’ genoemd). Vervang, om direct te beginnen met 50% energiebesparing, uw ouderwetse verlichting door LED-verlichting. Eventueel kunt u de armaturen laten hangen door de TL-buizen te vervangen door LED-buizen. Steeds vaker wordt ook het oude armatuur vervangen door een geïntegreerd en geoptimaliseerd LED-armatuur. Dat is zeker het geval bij opbouwarmaturen of renovatie. Over de totale gebruiksduur van LED vallen de kosten daarvoor best mee.

Halogeenspots kunt u makkelijk vervangen door LED-spots. U verbruikt 5 keer minder stroom en de spots gaan ook veel langer mee. Vraag onze experts en leveranciers naar de mogelijkheden of vraag meteen een offerte aan! Heeft u klokarmaturen hangen, dan is de besparing zo mogelijk nog groter. Deze lampen, vaak van 400 Watt, worden gewoonlijk vervangen door 150 Watt LED’s die tot 5 keer langer meegaan. Daarboven kunnen de LED’s aangestuurd worden door bewegings- en/of daglichtsensoren.  Afhankelijk van het aantal branduren, is zulke relighting soms binnen 6 maanden terugverdiend. Maak voor het krijgen van een eerste indruk van uw bespaarpotentieel eens gebruik van deze praktische verlichtingscan >. Vraag onze partners hieronder om advies.

Meer weten over energiezuinige verlichting? Klik dan hier >

Bespaar direct met de juiste partner

CDE BV

Specialist in energiezuinige LED verlichting.

Paul van den Hoogen  /  LED Specialist

Bel mij: (0320) 265 111

Lumeco

LED verlichting met social return én klimaatneutraal.

Wouter Plomp  /  Directeur

Wouter Lumeco.png

Bel mij: (078) 68 18 444