Oude loods van ALE Heavylift energiezuinig én mooi ingepakt

Energiebesparing

Oude loodsen zijn vaak energieslurpers. “Onze energierekening was al jarenlang extreem hoog”, vertelt Ingmar Spijker, HSQE Manager bij ALE Heavylift. Als specialist in zwaar transport zijn de medewerkers van het internationale bedrijf veelal op locatie aan het werk. De werkvoorbereiding, opslag en research & development gebeuren echter in grote loodsen op het bedrijventerrein in Breda. “Door onze oudste loods te isoleren en ons besturingssysteem richting stadsverwarming aan te passen, besparen we nu 50% op ons warmtegebruik.” En zo zijn er nog meer doordachte besparingsmaatregelen genomen.  

 Er zijn maar weinig bedrijven in de wereld die zulke grote en zware onderdelen kunnen verplaatsen als ALE Heavylift. Denk bijvoorbeeld aan een scheepswerf waar een schip verlengd moet worden. Of een locatie waar een nieuwe brug moet worden geplaatst. Om dit voor elkaar te krijgen, wordt gebruik gemaakt van kranen, lieren en hydraulische systemen. Ingmar Spijker: “Het gaat om grote projecten in de civiele bouw, mijnbouw, offshore-industrie, energiesector, havens en scheepswerven. Je kunt je voorstellen dat we hierbij zo efficiënt mogelijk willen werken. Er is ons ook veel aan gelegen om die efficiëntie binnen ons eigen bedrijf toe te passen. De laatste jaren focussen we ons op slim energieverbruik.”

Wapenfeit: 50% besparing

Zelf is Ingmar Spijker nu 6,5 jaar in zijn functie als HSQE Manager bij ALE aan het werk. Hij blikt terug op een periode waarin mooie stappen zijn gezet wat betreft verduurzaming. Mooie wapenfeiten zijn de 50% besparing op elektriciteitsverbruik en 50% besparing in warmtegebruik. “We waren als bedrijf al aangesloten op stadsverwarming. Toch was het nog altijd schrikken van de energierekening. Na jaren van monitoren, hakten we een jaar of drie geleden de knoop door. Geen halve maatregelen: we investeerden 3,5 ton in de isolatie van onze oudste loods van 120 bij 40 meter, vervingen het besturingssysteem voor het regelen van de stadsverwarming en kozen voor nieuw leidingwerk.”

Oude loods als nieuw

Het inpakken en isoleren van het dak en de wanden namen in totaal zo’n drie maanden in beslag. “Denk onder andere aan het plaatsen van sandwichpanelen tegen de bestaande gebouwconstructie en op het dak, het aanbrengen van isolatielagen en we hebben ook lichtkoepels gemaakt. Al met al was dit voor ons financieel de meest voordelige keuze. Technisch was het bovendien haalbaar. Een mooi neveneffect: de loods is aan de buitenkant perfect afgewerkt. Zo is een loods uit de jaren vijftig aan de buitenkant ineens nieuw, een mooi visitekaartje. Overigens was de financiering van het project geen probleem. Dat is dan weer het voordeel van het hebben van een moederbedrijf.”

Treffende tips energieadviseur

Het zijn niet de enige maatregelen die ALE genomen heeft. Het overgaan op LED-verlichting is nog zo’n effectieve besparing. “Grote loodsen moeten verlicht worden. Onze loodsen hingen vol met tl-buizen en gasontladingslampen. Hier wilden we vanaf, maar we waren ook weer niet heel serieus met het thema bezig. Totdat er een energieadviseur bij ons op bezoek kwam. Deze was ervan overtuigd dat iedereen de stap naar duurzaamheid kan maken. Hij werkte onder andere in opdracht van de gemeente Breda én bezocht ons bedrijventerrein. We kregen een gratis QuickScan over energiebesparing en hoorden alles over de investeringen en terugverdientijden. Toen we dit helder op een rij hadden, was de keuze snel gemaakt. Het ging om een investering van €16.500 voor de vervanging van de tl-buizen. De vervanging van de gasontladingslampen voor € 23.500 is gefaseerd gebeurd. Dat is bij elkaar een flink bedrag, maar we besparen nu wel 50% op het elektriciteitsverbruik. Onze terugverdientijd is slechts twee jaar.”

Omdat het altijd efficiënter kan

Het is nog niet gedaan met de energiebesparende ambities van ALE. “Sowieso vind ik dat je altijd naar het laaghangende fruit moet kijken”, stelt Ingmar Spijker. “Kijk goed naar productieprocessen en ga ervan uit dat het altijd efficiënter kan. Moet overal het licht branden, is een schakelaarsensor misschien een optie, moeten onze motoren bij projecten altijd draaien? Juist door met duurzaamheid bezig te zijn, erover te praten en erin te investeren, neemt de bewustwording binnen ons bedrijf toe. Die bewustwording alleen al werkt energiebesparend.”

Komen er ook zonnepanelen op het dak?

Naast het laaghangende fruit, zijn er de maatregelen waarmee je als bedrijf een duidelijk statement naar de buitenwereld maakt. “Het inpakken van onze loods is daar een voorbeeld van. Nu zijn we serieus bezig met het proces van zonnepanelen op het dak van ons kantoor. “Met 400 zonnepanelen kunnen we ons verbruik met nog eens tweederde naar beneden bijstellen. De offertes liggen er én we hebben een beschikking binnen voor de SDE+ subsidie. We zijn nu aan het onderzoeken of ons dak dit aankan, of dat er constructieaanpassingen nodig zijn. Voor het einde van het jaar nemen we een beslissing. Interessant, dit hele proces van energiebesparing. Van onze energierekening schrikken we in ieder geval niet meer. En onze medewerkers zijn blij met het comfortabele binnenklimaat en het heldere LED-licht.”


Denk aan de informatieplicht energiebesparing

Bedrijven en instellingen die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas(equivalent) per jaar verbruiken, moeten voor 1 juli 2019 voldoen aan de informatieplicht energiebesparing. Krijg via de Wetchecker inzicht in de energiebesparingsverplichtingen van uw bedrijf.


Dit interview met Ale Heavylift is onderdeel van een reeks artikelen op Klimaatplein over energiebesparing bij organisaties en bedrijven, in opdracht van RVO.nl. Per 1 juli 2019 geldt voor veel bedrijven de informatieplicht energiebesparing. Vind er alles over op www.rvo.nl/informatieplicht

Foto’s: Sanne van den Elzen

Gerelateerde artikelen

Aangenaam binnenklimaat en juiste verlichting verbeteren prestaties werkplek

Energiebesparing

Hoge luchtkwaliteit, een aangenaam binnenklimaat en de juiste verlichting bevorderen de gezondheid en de prestaties...

Lees verder

Biobased bouwmaterialen hebben de toekomst 

Energiebesparing

Bij het verduurzamen van woningen is het isoleren van daken met biobased materialen goed te...

Lees verder

Energiebewust en duurzaam ondernemen? Koffiebranderij Hesselink doet het gewoon.

Praktijkverhalen

Gerrit Hesselink komt, zo zegt hij zelf, uit een echt koffiebrandersgeslacht. Hij is de vierde...

Lees verder