Plicht op energiebesparing wordt uitgebreid met CO2-vermindering

CO2-neutraal ondernemen

Vanaf 2023 worden bedrijven en instellingen verplicht om, naast de erkende energiebesparende maatregelen, ook maatregelen te treffen die leiden tot vermindering van CO2-uitstoot. Dit is een uitbreiding van de al sinds 1993 bestaande energiebesparingsplicht.

Wat verandert niet?

De uitgangspunten van de energiebesparingsplicht blijven ongewijzigd. Bedrijven en instellingen zijn verplicht energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van maximaal 5 jaar. Ook de systematiek rondom de erkende maatregelen voor energiebesparing blijft behouden.

Wat verandert wel aan energiebesparingsplicht?

Voor bedrijven met een jaarlijks energiegebruik vanaf 10 miljoen kWh of 170.000 m3 aardgas(equivalent) wordt een verbreed energiebesparingsonderzoek verplicht.

Andere wijzigingen en verbeteringen die zijn aangekondigd zijn onder meer:

  • maatregelen voor doelmatig beheer en onderhoud (DBO) worden duidelijker in de energiebesparingsplicht opgenomen;
  • zonnepanelen (met een maximale terugverdientijd van 5 jaar) worden verplicht gesteld op daken en ongebruikte oppervlakken in de gebouwde omgeving (aansluitend op Zonneladder 2019);
  • energiebesparingsplicht wordt met een wijziging direct van toepassing op ongeveer 14.000 eenvoudige vergunningplichtige bedrijven met een omgevingsvergunning milieu;
  • mogelijk maken om met geselecteerde keurmerken invulling te geven aan de informatieplicht en/of het verbrede energiebesparingsonderzoek.

Omgevingsdienst toezicht op CO2-reductie

De Omgevingsdiensten zullen vanaf volgend jaar ook toezicht gaan houden op de verplichtingen van bedrijven om de CO2-uitstoot te verlagen. Om de taken van toezicht en handhaving te kunnen vervullen, hebben de Omgevingsdiensten de beschikking over de gegevens zoals die in het landelijke digitale systeem van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zijn opgenomen. De overheid heeft geld uitgetrokken voor de Omgevingsdiensten om de taken te kunnen uitvoeren. 

Wacht niet tot 2023 met energie besparen en duurzaam opwekken. Maar start nu al. Bijvoorbeeld met het gratis online 5-stappenplan voor CO2-neutraal ondernemen. Of gebruik het handboek ‘CO2-neutraal ondernemen – zo doe je dat!‘.

 

Gerelateerde artikelen

Van lineair naar circulair printen: welke voorwaarden zijn nodig voor succes?

Praktijkverhalen

Jaarlijks worden er miljoenen toners en cartridges verbruikt en vervolgens vernietigd. En dat is jammer,...

Lees verder

Circulaire toepassingen en het behalen van science based targets

CO2-neutraal ondernemen

Circulaire toepassingen spelen een belangrijke rol bij het verminderen van de klimaatimpact van een bedrijf....

Lees verder

‘Nu meebewegen betekent grip op energiezekerheid in de toekomst’

CO2-neutraal ondernemen

Terwijl Nederland druk bezig is met verduurzamen, heeft het elektriciteitsnet zijn capaciteit bereikt. Hoe krijgen...

Lees verder