Schneider Electric geeft zélf het goede voorbeeld

Energiebesparing

Practice what you preach. Zo kun je de gedachte achter het Nederlandse hoofdkantoor van Schneider Electric in Hoofddorp het best omschrijven. Het bedrijf dat wereldwijd oplossingen voor energievraagstukken levert, heeft met haar eigen hoofdkantoor een toonbeeld van energiebesparing gerealiseerd. “En wat wij hier doen kunnen wij onze klanten ook leveren”, zegt Marcel van ’t Hof, manager Strategy and Businessdevelopment bij het bedrijf.

“Er wordt veel gekeken naar het duurzaam opwekken van energie en minder naar energie besparen. Maar volgens mij is daar ook heel veel winst te halen.” Het kantoorgebouw in Hoofddorp, sinds 2,5 jaar in gebruik, bewijst dat. De energiewinst ten opzichte van de oude kantoren is 37,6%, terwijl het streven 30% was. Het gebouw ontving het BREEAM-NL Excellent label én een ISO 50001 certificaat.

Slimme oplossingen

hal SchneiderWat maakt het gebouw dan zo duurzaam?
Slimme technische oplossing vormen de basis voor de grote besparing op energie. Van ’t Hof: “Heel veel is geautomatiseerd. Dat licht en verwarming uitgaan als een ruimte niet gebruikt wordt, is al gemeengoed in nieuwe kantoorpanden. Wat de oplossingen in ons hoofdkantoor uniek maken is de combinatie van verschillende systemen. Klimaat, energieverbruik, verlichting, beveiliging en andere gebouwgebonden systemen werken samen. Door het combineren, bewaken en besturen van het energieverbruik van al die systemen in één systeem zijn we in staat om betere beslissingen te nemen op het gebied van energiebesparing met als uiteindelijk doel te besparen op de energiekosten.”

Weersverwachting

“Uiteraard kijken we altijd wel of maatregelen die we nemen ook voldoende renderen. Een goed zonweringssysteem houdt ook licht buiten. Misschien moet je als de zon niet zo fel schijnt de luxaflex wel open zetten. Zo kijken we continu naar mogelijkheden.

Ook de weerverwachting betrekken we in het systeem. Als het in voor- of najaar tijdens een heldere nacht gevroren heeft, heb je de neiging om het gebouw heel snel op te warmen naar 20 graden. Maar misschien is 18 graden in eerste instantie wel voldoende. Anders moet je later weer gaan koelen als de zon gaat schijnen.”

In onze genen

Schneider Electric heeft haar duurzaamheidsdoelstellingen van de afgelopen jaren ruimschoots gehaald. Zowel op people, profit als planet scoort het bedrijf goed. “Duurzaamheid zit inderdaad in onze genen”, zegt Van ’t Hof. “Maar het wordt natuurlijk steeds moeilijker om verder te besparen. Voor ons kantoor hebben we de doelstelling dat we dit jaar tot 40% op energiekosten besparen en op den duur zelfs tot 50%. Als je veel geautomatiseerd hebt, wordt de menselijke factor steeds belangrijker. Een simpel dingetje: als je klaar bent in een ruimte, doe dan ook de deur dicht. Anders kan het gebeuren dat de lampen steeds aan gaan op het moment dat er iemand langsloopt.”

Circulaire economie

Binnenkort zal het concern zijn nieuwe doelstellingen voor de komende jaren bekend maken. “Ik weet nog niet precies wat die zullen zijn, maar ik ga er vanuit dat we ons meer zullen richten op de circulaire economie. Dat moet de volgende stap worden. En ook daarbij geldt wat wij voor onszelf realiseren, kunnen we ook de klant leveren.”

Dit verhaal zal dus ongetwijfeld vervolgd worden.

Gerelateerde artikelen

Aangenaam binnenklimaat en juiste verlichting verbeteren prestaties werkplek

Energiebesparing

Hoge luchtkwaliteit, een aangenaam binnenklimaat en de juiste verlichting bevorderen de gezondheid en de prestaties...

Lees verder

Biobased bouwmaterialen hebben de toekomst 

Energiebesparing

Bij het verduurzamen van woningen is het isoleren van daken met biobased materialen goed te...

Lees verder

Energiebewust en duurzaam ondernemen? Koffiebranderij Hesselink doet het gewoon.

Praktijkverhalen

Gerrit Hesselink komt, zo zegt hij zelf, uit een echt koffiebrandersgeslacht. Hij is de vierde...

Lees verder