De Tesla revolutie en haar impact op het Nederlandse mkb

Duurzame energie

Het boek ‘De Tesla-revolutie’ van de auteurs Willem Middelkoop en Rembrandt Koppelaar, behandelt de enorme energietransitie van fossiele (olie/gas/steenkool) naar alternatieve energiebronnen, zoals zonne- en windenergie. Deze omwenteling gaat de komende decennia de wereld op veel fronten veranderen. Denk daarbij aan de vele Tesla’s en hybride-auto’s die nu al overal te zien zijn en bij veel ondernemers nu al populair zijn, vooral dankzij de vele fiscale voordelen.

Maar binnenkort worden elektrisch auto’s zo goedkoop dat ze ook zonder subsidies aantrekkelijker zullen zijn. Dat komt vooral omdat de dure accupakketten, nu goed voor 50% van de kosten, sterk in waarde dalen. Daarnaast zullen steeds meer ondernemers ook zonne-energie gaan gebruiken door direct energie op te wekken met steeds goedkopere zonnepanelen, die vaak ook worden gekoppeld aan speciale accu’s.

Oorzaken elektrische revolutie

De hoofdmotor van deze revolutie is de enorme verbetering van de lithium-accu’s, die 7x goedkoper zijn geworden in de laatste 10 jaar met daarbij een veel betere performance. De accukosten zijn ook afgelopen jaar weer met 20% gedaald.

De bijmotor is een snelle kostendalingen van zonne- en windenergie . Grootschalige wind- en zonparken leveren nu voor minder dan 8 eurocent per kWh elektriciteit, veel lager dan de consumentenprijs van 22 cent per kWh, en dichtbij de prijs voor grootverbruikers. De grootste groei in elektriciteitsproductie komt nu al uit alternatieve energiebronnen als zon, wind, en waterkracht.

De verwachting van het Internationaal Energie Agentschap is dat rond 2030 wereldwijd een kwart van alle verkochte auto’s elektrisch is. Opgestookt door Tesla investeert iedere autofabrikant nu miljarden om voor 2020 meerdere elektrische automodellen in de middenklasse op de markt te brengen. Opel en Tesla zelf zijn dit jaar al zover en lanceren in Nederland de Ampera-E en Model 3, die beide 300+ kilometer op één laadbeurt kunnen rijden, met een aankoopbedrag van €35.000. Nissan, Renault, Volvo, Hyundai, Ford, General Motors, Honda, Toyota en Volkswagen, geven ook miljarden uit aan deze elektrische autorace.

Kansen voor het mkb

De opschaling van elektrisch autovervoer zal ervoor zorgen dat steeds meer assemblage en toelevering voor de Europese markt in West-Europa zal gaan plaatsvinden. Voor het MKB heeft dat vooral voordelen in deelname aan de toeleveringsketen.

Goedkopere accu’s betekent ook dat de elektrificiëring van bussen rap zal verlopen, en zelfs trucks en zware voertuigen voor kortere afstanden worden elektrisch. Daar lopen we in Nederland en Europa nu nog mee achter in vergelijking met China, waar al eenderde van alle bussen volledig elektrisch is. De ‘Chinese Tesla’ Build Your Dreams (BYD) leverde vorig jaar 35 elektrische bussen aan Schiphol, en ze bouwt en verkoopt ook elektrische trucks, onder meer in de Verenigde Staten.

Helaas heeft Nederland wel haar kansen laten vallen op het vlak van windmolenbouw, dat gebeurt nu vooral in Duitsland en Denemarken. Ook is het gros van de zonnepanelen-industrie in de EU landen verloren gegaan aan China. Maar daartegenover staan dat er steeds grotere vraag is in binnen- en buitenland naar diensten die de wisselvalligheid van zon- en windenergie kunnen compenseren. Denk aan meet- en regeltechniek, applicaties voor slimme elektriciteitsnetwerken, flexibilisering van de elektriciteitsvraag, gebruik van (auto)accu’s voor opvang en levering van overschotten aan zon- en wind (bijv. eLaad in Arnhem), en zelfstandige elektriciteitsnetwerken op hernieuwbare energie. Tientallen ondernemingen in het MKB zijn hierin al actief, waaronder de bedrijven die deelnemen aan het NL energie-opslag kennisplatform: http://www.energystoragenl.nl. De markt voor deze bedrijven zal alleen maar verder groeien met steeds meer zon-en windenergie op het stroomnet in binnen en buitenland.

Hoe kan het Nederlandse mkb zich het beste voorbereiden op de Tesla revolutie?

Ondernemers doen er verstandig aan zich goed voor te bereiden en te informeren over deze grote veranderingen in het energielandschap, omdat de veranderingen een aantal sectoren sterk gaat beïnvloeden. Naar de auto- en transportsector ontstaat er nu bijvoorbeeld ook een geheel nieuwe bedrijfstak die zich bezig houdt met energieopslag, aangezien zonne- en windenergie energie opleveren op momenten dat we deze mogelijk niet nodig hebben. Daar liggen grote kansen.

Sommige bedrijven zullen kunnen profiteren van samenwerking met nieuwe autofabrikanten zoals Tesla. We moeten ons niet alleen richtten op de in Europa bekende autobedrijven, maar ook de ‘Chinese Tesla’ BYD en de Chinese autogiganten BAIC en Geely (tegenwoordig eigenaar van Volvo), die meerdere succesvolle elektrische automodellen verkopen in China.

Maar ook het aanboren van nieuwe markten voor diensten en producten op het vlak van hernieuwbare elektriciteit is mogelijk interessant. Zo lopen er al een aantal pilotprojecten, zoals het project NEFUSTA aan de HAN in Arnhem en Nijmegen, die zicht richten op de integratie van autoaccu’s in slimme elektriciteitsnetwerken. In Engeland wordt binnen het samenwerkingsverband ‘Power Responsive (http://powerresponsive.com) een aantal nieuwe innovaties voor de flexibilisering van elektriciteitsnetten getoetst.

Vijf exemplaren boek te winnen

Onder alle lezers van de Klimaatplein-nieuwsbrief worden vijf exemplaren van het boek ‘De Tesla revolutie. Waarom de olie-industrie haar macht verliest‘ verloot. Ook kans maken op het boek (deze actie loopt tot 30 maart 2017)? Schrijf je dan nu in voor de Klimaatplein nieuwsbrief >

Bron foto: Gemeente Waalwijk

 

Gerelateerde artikelen

Dankzij energiesimulatie slim besparen en duurzaam opwekken

Duurzame energie

Met een energiesimulatie kunnen bedrijven middels een digital twin de eigen energie-infrastructuur volledig nabootsen. Vervolgens kan met...

Lees verder

Netcongestie: oplossingen voor het volle elektriciteitsnet

Duurzame energie

Net zoals het wegennet kan kampen met files, kan ook het elektriciteitsnet te maken krijgen...

Lees verder

Green Energy Day: nu 68 van de 365 dagen per jaar groene energie

Duurzame energie

Wanneer we alle duurzame energie die we dit jaar produceren achter elkaar zouden gebruiken, is...

Lees verder