Door: Felix Gruijters, 20 februari 2018


Trends: veelgevraagde technieken voor verduurzaming bedrijfsgebouwen

Een toenemend aantal aanvragen voor de financiering van het gasloos maken van bedrijfsgebouwen. Én het doorzetten van de omzetting van traditionele TL naar LED verlichting. Deze twee trends bij de verduurzaming van MKB-bedrijven signaleert Klimaatplein partner Volgroen.

Volgroen is een bedrijf dat gespecialiseerd is in de financiering van duurzame projecten in het MKB. Op basis van de aanvragen die bij hen binnen komen signaleren zij welke trends zichtbaar zijn bij de verduurzaming door MKB-ondernemers.

Gasloos verwarmen

De aardbeving in Groningen is een echte ramp voor de mensen die er wonen. Verder heeft het halveren van de gaswinning ook financiële consequenties voor ons allemaal. Maar, er is ook een verborgen zegen, een “blesssing in disguise”: de aardbevingen zijn indirect een enorme stimulans voor de transitie naar duurzame energie. Nog nooit was het aantal aanvragen voor de financiering van gasloos verwarmen >  zo hoog. De 3 meest gevraagde technieken zijn infra-rood verwarming, zonneboilers en pelletkachels.

De omzetting naar LED verlichting zet sterk door.

Daarnaast lijkt de omzetting naar LED te versnellen.  Het aantal aanvragen lag in januari op een recordhoogte. Bedrijven zijn zich er van bewust dat de energietransitie een geleidelijk proces is. Geleidelijk betekent dat niet alle maatregelen in een keer genomen hoeven te worden maar dat het ook in kleine stappen kan.  Het toenemende aantal aanvragen voor de financiering van LED verlichting past hier heel logisch in. Eerst besparen op energieverbruik en vervolgens kijken of en hoeveel zonnepanelen mogelijk zijn om de resterende energiebehoefte te verduurzamen .

Voorbeeld MKB bedrijf

Zo ook bij het bedrijf Kluswijs De Wit in Dodewaard. Zij installeren nu eerst energiezuinige LED verlichting, en dan later de zonnepanelen. Vervolgens willen ze over naar het gasloos verwarmen. Daarbij komen de zonnepanelen alvast goed van pas om zo de elektrische verwarming mogelijk te maken.

Bron foto: Kluswijs de Wit/Volgroen

Deel dit bericht
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

Wilt u ook uw klimaatoplossingen delen met onze bezoekers?

Word Partner

Blijf op de hoogte van events en actueel nieuws