Door: Klimaatplein, 6 oktober 2020


Verduurzamen zonder dagelijkse bedrijfsvoering te belemmeren

Niks vrijblijvends hoor, verduurzaming… Ondernemers krijgen het vaak gewoon opgedragen door de overheid. Maar hoe pak je dit dan op een slimme manier aan? Nathalie Damen van Havenpaleis en Vispaleis Scheveningen geeft aan hoe zij haar bedrijf verduurzaamde, zonder dat het haar dagelijkse bedrijfsvoering belemmerde. “Ik kon gewoon blijven doen waarin ik goed ben: visjes bakken en de klanten tevreden houden.”

Haar vader begon ooit een haringkar in de straat. Nu runt Nathalie Damen twee cafetaria’s met een uitgebreid vismenu: Havenpaleis en Vispaleis Scheveningen. “Mijn vader is elf jaar geleden overleden. We treden vol trots in zijn voetsporen”.

Verplicht verduurzamen

Duurzaamheid wordt je tegenwoordig als ondernemer vaak opgedragen. Nathalie Damen weet er alles van. Hoe pak je dat aan en hoe ga je ermee om? De visondernemer krijgt bijvoorbeeld ook te maken met het EU-verbod op wegwerpplastic. Vanaf 2021 zijn plastic wegwerpartikelen zoals rietjes, bestek en borden, verboden. Hetzelfde geldt voor de vis- en patatbakjes van Havenpaleis en Vispaleis Scheveningen.

Nathalie krijgt verder te maken met de energiebesparingsplicht en -informatieplicht, met als gevolg dat ze energiebesparende maatregelen moet nemen én inzichtelijk maken voor de overheid. Welke maatregelen zij heeft genomen? De gasontbranders in de zaak zijn vervangen voor led-verlichting, ze heeft vloerverwarming, twee keer dubbelglas en elektrische schuifdeuren. “Bij fris weer, gaan ze niet helemaal open, zodat de warmte binnen blijft.” En de koeling schakelt zichzelf uit als je de deur van de vriescel opendoet. “Daarmee ga je onnodig energiegebruik tegen.” 

Energieadvies met coaching

Deze maatregelen heeft de visondernemer niet allemaal zelf uitgezocht. Zij heeft de hulp ingeroepen van een energiecoach >. “Zo’n expert komt naar je zaak en kijkt wat je zelf kunt veranderen.” Dat heeft geleid tot nuttige tips, waarmee Damen energie én geld kon besparen. “We hebben op zijn advies led-verlichting aangebracht en gaan er nog voor zorgen dat de lampen op de toiletten automatisch aanspringen dankzij een infrarood sensor. Dan brandt het licht alleen als er iemand op het toilet is.”

Damen kan het energieverbruik van haar zaken bovendien monitoren op het persoonlijke dashboard van de online energiecoach. En ze kan met een druk op de knop inzicht geven in het effect van de maatregelen als de overheid daarom vraagt wegens de informatieplicht energiebesparing.

Laat je ontzorgen

Haar advies? Huur een energie expert in die bij je bedrijf langskomt om naar je energiesituatie te kijken. Zo’n energiecoach voorziet je van goede tips, maar nog belangrijker: je kunt jezelf blijven bezighouden met je dagelijkse business. “Een energiecoach neemt je zoveel zorgen uit handen dat ik alleen hoef te denken: hoe ga ik die kibbeling vandaag weer bakken.”

Ook verduurzamen terwijl je dagelijkse bedrijfsvoering doorloopt? Download hier de whitepaper > En bekijk ook eens het filmpje hieronder waarin Nathalie Damen wordt geïnterviewd door Eus Okyal:

 

Deel dit bericht
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

Wilt u ook uw klimaatoplossingen delen met onze bezoekers?

Word Partner

Blijf op de hoogte van events en actueel nieuws