Door: Stientje van Veldhoven, 19 februari 2015


Waarom verbieden als het duurzaam kan?

In de wet milieubeheer staat een artikel opgenomen dat ervoor zorgt dat middelgrote bedrijven en organisaties maatregelen nemen die je in vijf jaar kunt terugverdienen. Aan de praktische uitvoering van deze wet schort echter nog het een en ander.

Moeilijk in de praktijk uitvoerbaar

Vanwege een moeilijke praktische uitvoering werd de regel onvoldoende nageleefd. Daarbij was het voor gemeenten en omgevingsdiensten onduidelijk wanneer een maatregel zich nu ook daadwerkelijk had terugverdiend. De wet leek slechts een papieren verplichting te zijn geworden waarvan handhaving haast onmogelijk was.

D66: voorstander wetsartikel

Stientje van Veldhoven Wet Milieubeheer Klimaatplein

D66, waarvoor ik in de Tweede Kamer zit, is voorstander van dit wetsartikel. Het is positief voor het klimaat, de ondernemer en de portemonnee. Er kan nog een heleboel energie worden bespaard. D66 heeft zich er voor ingezet om de wet nieuw leven in te blazen. Er zijn nu eindelijk erkende concrete maatregellijsten die ondernemers kunnen helpen om energie te besparen. Hierdoor wordt het voor de ondernemer zo makkelijk mogelijk om energie en dus geld te besparen. Dit schept meer duidelijkheid voor bedrijven en voor de gemeenten, waardoor de uitvoering makkelijker verloopt. Dit alles met het oog op de belangrijkste kansen op besparing, zoals energiezuinige verlichting of het afdekken van koel- en vriesmeubelen.

Niet ‘consuminderen’ maar anders consumeren

Nu de mogelijkheden er zijn, kunnen en moeten deze dan natuurlijk worden benut. D66 is voor energiebesparing, zeker wanneer dit ook nog eens geld oplevert. We moeten niet ‘consuminderen’, maar anders consumeren. We hoeven geen terrasverwarmer te verbieden als we hem op duurzame energie laten draaien. Geen stilstand of achteruitgang. D66 kiest voor innovatie om onze planeet prettiger en schoner te maken. Het feit dat deze lijsten met concrete maatregelen er nu zijn, is een goede stap in de juiste richting. De volgende belangrijke stap is nu dat er echt werk van wordt gemaakt.

Deel dit bericht
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

Wilt u ook uw klimaatoplossingen delen met onze bezoekers?

Word Partner

Blijf op de hoogte van events en actueel nieuws