Zee-ijs Noordpool daalt weer. Wat kunnen we er tegen doen?

Klimaatverandering

Elk jaar doorloopt het zee-ijs op de Noordpool een seizoenscyclus. Het groeit in oppervlakte en dikte tijdens de wintermaanden. En het krimpt weer als de temperatuur in de lente en zomer stijgt. Dit jaar heeft het noordpoolgebied het op een na laagste zomerminimum aan ijsoppervlakte bereikt dat ooit is gemeten. Dit als gevolg van door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde. Hoe kunnen bedrijven of instellingen in Nederland hier nu wat tegen doen?

Op een na laagste niveau

Op 15 september daalde de omvang van het zee-ijs tot 3,74 miljoen vierkante kilometer, slechts 350.000 km2 groter dan het dieptepunt in 2012. Met inbegrip van de meetgegevens van dit jaar, hebben de 14 kleinste ijsmassa’s allemaal in de afgelopen 14 jaar plaatsgevonden.

Wetenschappers hebben de dagelijkse veranderingen in de zee-ijsbedekking op de Noordpool gevolgd met behulp van satellieten die teruggaan tot eind jaren zeventig. Het jaarlijkse zee-ijs minimum en maximum dienen als een indicator van hoe de Noordpool verandert naarmate de aarde verder opwarmt.

Rond deze (herfst)tijd van het jaar stopt het zee-ijs met smelten en begint het te groeien omdat de temperatuur op het noordelijk halfrond weer daalt. Het dieptepunt aan ijsoppervlakte wordt het jaarlijkse zomerminimum genoemd. De voorlopige schatting voor het dieptepunt van de zomer in 2020 is 3,74 miljoen km2, waarmee het op een na laagste niveau ooit gemeten is bereikt.

Andere ijsrecords 

Deze zomer is op veel andere manieren ook bijzonder geweest. De omvang van het zee-ijs in het centrale noordpoolgebied is bijvoorbeeld het laagste dat ooit is gemeten.  

Deze gegevens zijn “in lijn met de klimaattrends op lange termijn in het noordpoolgebied”, zegt Dr. Zack Labe van de Colorado State University in Carbon Brief.” Klimaatverandering beïnvloedt het noordpoolgebied gedurende alle maanden van het jaar”. Deze effecten zijn ook “helemaal geen verrassing”, voegt hij eraan toe: “Klimaatmodellen hebben decennialang aangetoond dat het noordpoolgebied sneller opwarmt dan het wereldgemiddelde. De zomer van 2020 is een duidelijk voorbeeld van de effecten van klimaatverandering op het noordpoolgebied. Zonder een grootschalige vermindering van de uitstoot van broeikasgassen, zal de eerste ‘ijsvrije’ zomer de komende decennia steeds waarschijnlijker worden.”  

Wat kun je hier nu als organisatie mee?

Het smelten van de ijskap op de Noordpool gaat enorme invloed hebben op het poolgebied, maar ook hier in Nederland gaan we de gevolgen merken. Denk aan een stijgende zeespiegel en de risico’s daarvan voor de biodiversiteit en schade aan gebouwen en landbouwgebieden.

Het is nu al vrij eenvoudig om als organisatie de eigen uitstoot van broeikasgassen, zoals CO2, te verminderen. Denk aan besparingen op fossiele brandstoffen, grijze stroom en aardgas. Denk aan minder vleesproducten in de kantine of aan het zelf opwekken van duurzame energie. Het gratis 5-stappenplan voor energiebewust ondernemen van het Klimaatplein helpt bedrijven en instellingen om de eigen CO2-voetafdruk te verkleinen. En heb je daar nog wat hulp bij nodig? Sluit je dan kosteloos aan bij de Nederlandse Alliantie voor Klimaatactie en start met besparen.  

Beelden: Climate Visuals en Shutterstock

Gerelateerde artikelen

Concrete gevolgen van klimaatverandering in het jaar 2021

Klimaatverandering

Van hittegolven en orkanen in de VS tot overstromingen in Europa en China. Extreem weer...

Lees verder

Klimaatverandering is niet het probleem, maar de opwarming van de aarde wel

Klimaatverandering

De zon verwarmt dagelijks onze aarde en de aarde straalt die warmte normaal gesproken weer...

Lees verder

Schadelijke broeikasgassen uit plastic zwerfafval

Klimaatverandering

Dat de productie van plastic bijdraagt aan klimaatverandering is bekend. Het produceren van plastic kost...

Lees verder