Door: Rob van der Rijt, 7 juli 2022


Zo pas je een ontgroei-strategie toe voor jouw bedrijf

Ontgroeien is volgens diverse wetenschappelijke publicaties, waaronder ook het laatste IPCC klimaatrapport, noodzakelijk om als mensheid weer binnen ecologische en maatschappelijke grenzen te gaan leven. Hoe zorg je ervoor dat jouw bedrijf klaar is voor de ontgroei- of ook wel postgroei- economie? En hoe kun je met jouw bedrijfsstrategie bijdragen aan het laten ontgroeien van de economie? Het Klimaatplein deed hier, in samenwerking met de Universiteit van Utrecht, onderzoek naar.

Wat is ontgroeien?

Ontgroeien is een geplande vermindering van overtollig energie- en materiaalverbruik om de economie weer in balans te brengen met de levende wereld op een veilige en rechtvaardige manier. Door te ontgroeien richt een samenleving, gemeenschap of bedrijf zich op sociaal en ecologisch welzijn in plaats van het streven naar (bedrijfs)economische resultaten. Hiervoor is het terugdringen van onnodige vormen van productie en consumptie noodzakelijk.

Ontgroeien in de praktijk

Hoe zorg je ervoor dat jouw onderneming klaar is voor de ontgroei- of ook wel post-groei economie? Hoe kun je bijdragen aan het laten ontgroeien van de economie met je eigen bedrijf? Oprichter van het Klimaatplein Rob van der Rijt deed hier, in samenwerking met enthousiaste studenten van de Utrecht University, onderzoek naar.

Ontgroeien is een breed begrip. Het is in dit onderzoek daarom onderverdeeld in vijf verschillende thema’s: Maatschappij, Milieu, Klanten, Werknemers & management en Gemeenschappen.

Op basis van literatuuronderzoek en met behulp van interviews zijn per thema richtlijnen voor bedrijven opgesteld welke direct toegepast kunnen worden in de praktijk. De bedrijven die zijn geïnterviewd zetten zich al actief in voor een duurzamere bedrijfsvoering. Ze zijn B-Corp of ondernemen circulair. De praktische richtlijnen per thema staan op zichzelf, hierdoor kun je al meteen impact maken. Het geheel aan richtlijnen is ook eenvoudig op te nemen in de eigen bedrijfsstrategie.

Benieuwd naar hoe jouw organisatie kan bijdragen aan een post-groei economie en daarmee binnen ecologische en sociale grenzen onderneemt? Check dan deze helder beschreven two-pager met daarin per thema praktische aanknopingspunten waarmee je vandaag al van start kunt.

Dit onderzoek is uitgevoerd door Helix Consulting, verbonden aan de Universiteit van Utrecht, in opdracht van het Klimaatplein.

Foto: Oorlogsveteranen worden omgeschoold voor een carrière in de organische landbouw / M. Sullivan / Climate Visuals

Deel dit bericht
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Wilt u ook uw klimaatoplossingen delen met onze bezoekers?

Word Partner

Blijf op de hoogte van events en actueel nieuws