Energieverbruik monitoren

Wist u dat soms tot 30% van het energieverbruik binnen organisaties pure verspilling is? Omdat bijvoorbeeld ’s nachts computers, kopieermachines of andere apparatuur nog aan staan? Een gemiddeld bedrijf dat niet ’s nachts of in het weekend werkt, verbruikt nog steeds tussen de 15% en 20% van de elektriciteit. Dit is grotendeels niet productiegebonden en hierop kan dus, zonder ingrijpen in het proces, bespaard worden.

Door inzicht te creëren waar en wanneer u energie verbruikt kunt u ook concrete maatregelen nemen om daarop te besparen. De onderstaande partners van het Klimaatplein helpen u om inzicht te krijgen in uw energieverbruik. Dit doen zij door bijvoorbeeld tijdelijke of permanente slimme meters en sensoren te plaatsen om te meten waar de grootste verspilling wordt gerealiseerd. Vervolgens kunnen op basis daarvan concrete besparingsmaatregelen worden besproken en uitgevoerd. Energiemonitoring is overigens voor veel bedrijven inmiddels een wettelijke verplichting.

Energiemonitoringsysteem

Organisaties kunnen zelf de energiemeters aflezen en het verbruik analyseren. Vooral het nacht-/dalverbruik en de verschillen per week zijn dan interessant. Het is ook mogelijk slimme meters te installeren. Hiermee automatiseer je het proces van energiemeters aflezen en kun je eventueel ook de kwartierwaarden bekijken. Een energiemonitoringssysteem gaat nog een stap verder.

Steeds meer bedrijven laten een energiemonitoringsysteem installeren. Zulke tools registreren niet enkel continu het energieverbruik, maar melden ook abnormale situaties (bijvoorbeeld lichten aan op zondagmiddag). De systemen kunnen ook het binnenklimaat (verwarmingsketels, airco), binnen/buitenverlichting en aanwezigheidsdetectie sturen volgens behoefte. Dankzij IoT (Internet of Things) kan alles centraal of steeds vaker via een smart phone aangestuurd worden.  Daardoor kunnen instellingen snel en eventueel tijdelijk aangepast worden aan de situatie. U ontzorgt uw medewerkers en biedt hen en uw klanten meer comfort.

Volgens onderzoek van de EU leiden geregeld opnieuw afgestelde verwarmingsketels tot een energiebesparing van soms wel 30%. De gemiddelde besparing ligt bij 9% per jaar. U creëert op die manier financiële ademruimte voor investeringen in uw kernactiviteiten. Voor het installeren van een monitoringsysteem hoeven de bedrijfsactiviteiten niet stilgelegd te worden.  Met een goed besturingssysteem kan u deelnemen aan de demand response-diensten van sommige energieleveranciers en uw energiefactuur nog meer reduceren. Neemt u voor meer gedetailleerde inzichten in potentiële opbrengsten en kostenbesparing contact op met onze partners.

Hier vindt u nog meer informatie en praktische tips over energiemonitoring >

Maak nu de stap naar een groenere onderneming

Vanbeek

Grip op energie door
hoogwaardige kennis en
monitoringsystemen.

Bespaar hier

Kenter

Compleet pakket aan
energievoorzieningen en
meetoplossingen.

Bespaar hier

Censo

Inzicht in verbruik
voor besparing en
verduurzaming gebouw

Bespaar hier

Technische Unie

Technische groothandel
voor slimme en
duurzame oplossingen.

Bespaar hier

Scone app

Met een slimme app
medewerkers laten
besparen op energie.

Bespaar hier

Kunt u ook helpen de CO2-voetafdruk van onze bezoekers te verkleinen?

Word Partner